- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija od januara uvodi u promet digitalnu rublju

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje
Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Centralna banka Rusije u januaru 2022. godine počinje pilot projekat transakcija sa digitalnom rubljom, saopštila je prva zamenica guvernera Centralne banke Rusije Olga Skorobogatova.
„Prototip platforme digitalne rublje je gotov. I odmah nakon praznika, u januaru, počinjemo sa pilot projektom prve faze sa 12 banaka“, rekla je ona.
U okviru prve faze biće uključene kreditne organizacije i realizovane S2S-operacije („Content to consumer“).
Druga faza testiranja ima u vidu povezivanje Federalnog trezora i implementaciju funkcionalnosti „smart“ ugovora, kao i transakcije potrošača sa biznisom (S2V), biznisa sa biznisom (B2B), biznisa sa državom (B2G) i tako dalje.
Centralna banka Rusije zatim namerava da uključi i finansijske posrednike, finansijsku infrastrukturu (berze, brokere, osiguravajuće kompanije i druge), kao i da implementira „on-lajn“ režim i obezbedi razmenu digitalne rublje za stranu valutu.
Ranije je saopšteno, da će u skladu sa projektom osnovne digitalizacije finansijskog tržišta Rusije za period 2022-2024. godine razvoj platforme digitalne rublje biti postepen, sa postepenim širenjem kruga učesnika i vrsta operacija, saopštila je Centralna banka Rusije.
Ruska rublja i pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
RUSIJA
Rusija: Digitalna rublja do 2030. godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala