- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Putovanja na klackalici- Da li omikron soj korona virusa pravi novi raspored letova?

© AP Photo / Christophe EnaIzlazak iz EU –putnici na aerodromu u Parizu čekaju let
Izlazak iz EU  –putnici na aerodromu u Parizu čekaju let - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Dok svetski mediji izveštavaju o haosu u aviosabraćaju zbog omikron soja, sa aerodroma Nikola Tesla uveravaju da zasad nijedan let nije otkazan do Nove godine. Vanredna situacija je postala regularno stanje, a putnici se pilagođavaju tako što karte kupuju uoči samog putovanja
Nešto više od 4500 letova otkazano je tokom katoličkih božićnih praznika, a putnici koji su kupili karte za planirane destinacije morali su da se pomire sa novim merama koje je preko noći doneo novi soj korona virusa. Samo na Badnje veče kako je prenela kompanija Flajt Aver koja prati avio-saobraćaj u svetu, otkazano je 2.175 letova širom sveta, kao i još 402 planiranih za dan posle.

U Srbiji svi letovi aktivni

Na aerodromu Nikola Tesla kako nezvanično saznajemo nijedan let do Nove godine nije otkazan, a da li će mere zbog brzog širenja novog soja virusa biti razlog za donošenje neke preke mere nije izvesno. Iz avikompanija čiji avioni saobraćaju preko Srbije kažu da vanredna situacija nije počela sa omikron sojem već pre ravno dve godine kada je korona virus ovaj sektor stavio u stanje permanentne nestabilnosti. Po rečima jednog od zaposlenih u avikompaniji koja ima svoju poslovnicu na aerodromu Nikola Tesla, sitiacija odavno nije u njihovim rukama, a otkazivanje letova je stvarnost sa kojom je na kraju morao da se pomiri svaki putnik. Ono što je upadljivo postalo pravilo jeste da se karte više ne kupuju mesec i dva pre puta, kako je ranije bila praksa, već uoči samog putovanja.

Kolaps na aerodromima u Britaniji i SAD

Najveći broj letova u poslednjih nekoliko dana otkazalo je pet kompanija - Čajna Istern 474 leta, Er Čajna 188, Junajted 177 letova, Er Indija 160 i američka Delta 150. Američke avio-kompanije otkazale su blizu 900 letova, sa obrazloženjem da je zaraza kovidom 19 izbacila iz "stroja" određeni broj pilota i putničkog osoblja. Više od 880 letova u zemlji i ka inostranstvu je ukinuto, a samo dan ranije, za Badnje veče ih je 690, pokazuju podaci sa sajta flightaware.com.
Istovremeno Sjedinjene Američke Države su najavile do 31. ukidanje ograničenja putovanja iz osam zemalja sa područja juga Afrike, uvedena radi sprečavanja širenja omikron soja korona virusa. Podsetimo da je do 28. novembra 56 zemalja uvelo ograničenja putovanja da bi se odložilo unošenje novog soja virusa, uprkos upozorenju SZO da se time neće sprečiti njegovo širenje u svetu te da ove mere mogu imati teške posledice na živote ljudi i na njihova sredstva za život, uz preporuku da zemlje zauzmu pristup zasnovan na proceni rizika kada donose mere, kao što je testiranje putnika i karantin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala