- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pokoritelj okeana: Ruska korveta „Aldar Cidenžapov“ /video, foto/

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaRuska korveta „Aldar Cidenžapov“
Ruska korveta „Aldar Cidenžapov“  - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Pre godinu dana je na korveti „Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov“ Tihookeanske flote prvi put podignuta Andrejevska zastava — zastava ruske mornarice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako precizira vojni resor, zastava je prvi put razvijena na korveti 25. decembra prošle godine, kada je ona postala deo ruske Tihookeanske flote.

Posada broda je za ovih godinu dana učestvovala u brojnim vežbama, uključujući i u dalekoj morskoj zoni. Ministarstvo ističe da je ostvarila značajan uspeh i da je proglašena jednom od najjačih u floti.

„Aldar Cidenžapov“ je treći višenamenski patrolni brod projekta 20380. Naziv je dobio po 19. godišnjem mornaru Aldaru Cidenžapovu, koji je u septembru 2010. godine po cenu života sprečio širenje požara na jednom od razarača zbog čega mu je posthumno dodeljena titula heroja Ruske Federacije.
Ukupni deplasman broda je 2.200 tona, brzina je 27 čvorova, domet autonomne plovidbe je do 4.000 milja.
Brod je izgrađen u brodogradilištu Amur. U julu prošle godine je brod prebačen u Vladivostok gde je više od deset puta izlazio na more kako bi se testirali sistemi, mehanizmi i brodsko oružje.
Podsetimo, Petar Veliki je 11. decembra 1699. godine belo platno sa plavim krstom proglasio za zvaničnu zastavu ruske mornarice. Time je ovekovečio ime apostola Andreja Prvozvanog, pokrovitelja mornara ruske flote, koji je po predanju razapet na kosom krstu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala