- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Konflikt u Donbasu ne treba rešavati vojnim putem

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojna parada za Dan nezavisnosti Ukrajine
Vojna parada za Dan nezavisnosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Konflikt u Donbasu ne treba rešavati vojnim putem, inače će doći do pitanja ukrajinske državnosti, Kijev i Vašington to znaju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.
Na konstataciju voditelja da je za Rusiju glavni uslov da problem Donbasa ne treba da se rešava vojnim putem, Peskov je odgovorio: „Naravno“.
Peskov se takođe složio sa rečima novinara da bi vojno rešenje problema dovelo u pitanje ukrajinsku državnost.
„To je ono o čemu je predsednik Putin više puta govorio i to je ono što vrlo dobro znaju u Kijevu i vrlo dobro znaju u Vašingtonu. Ali vidite, iz nekog razloga niko ne želi da prekori Kijev“, zaključio je Peskov.
Kako je dodao, još jedno rasplamsavanje građanskog rata u Donbasu nije prihvatljivo.
„Kažu nam – morate preduzeti mere za deeskalaciju. Niko ne govori Kijevu da mora da preduzme mere za deeskalaciju. Niko ne viče na Kijev da podseti na apsolutnu neprihvatljivost još jedne runde građanskog rata, što je za nas apsolutno neprihvatljivo, jer je to u neposrednoj blizini naših granica“, istakao je Peskov.
Portparol Kremlja takođe je podsetio da na jugoistoku Ukrajine živi ruski narod, prema čijoj sudbini Rusija nije ravnodušna.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da ne isključuje mogućnost da ukrajinske vlasti spremaju novu vojnu operaciju u Donbasu.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
RUSIJA
Rusija obećava Donbasu: Nećemo vas ostaviti na cedilu, borićemo se protiv aparthejda Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala