Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Oskrnavljeno srpsko groblje kod Gračanice

© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuOskrnavljeno pravoslavno groblje na Kosovu i Metohiji
Oskrnavljeno pravoslavno groblje na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je osam srpskih nadgrobnih spomenika polomljeno na pravoslavnom groblju u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice, od kojih je šest potpuno uništeno, a dva su oštećena.
Iz Kancelarije navode da je reč o „sramotnom, poražavajućem i bezumnom činu“, dodajući da su meštani posvedočili da su spomenici pre svega sedam dana bili čitavi, a ovaj slučaj prijavili su Kosovskoj policiji.
„Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama. Za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Iz Kancelarije za KiM dodaju kako je „poražavajuća statistika da je na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve“.
Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva, navode iz Kancelarije.
„'Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti“, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala