- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Omikron „pokosio“ avio-saobraćaj: Širom sveta do sada otkazano više od 7.000 letova

© AP Photo / Ronald ZakPrazan aerodrom
Prazan aerodrom - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Broj letova otkazanih ovog vikenda širom sveta zbog soja omikron virusa korona premašio je 7.000 i očekuje se da će do kraja dana još porasti.
Prema sajtu Flajt Aver, više od 2.800 letova otkazano je u subotu, a oko 2.400 u petak. Do nedelje u podne, širom sveta otkazano je skoro 1.900 letova, a više od 3.000 odloženo.
Omikron još nije detektovan u Kini, ali se u toj zemlji takođe primenjuju stroga ograničenja zbog nekoliko slučajeva infekcije delta sojem i kao rezultat te situacije kineske avio-kompanije otkazuju najviše letova u svetu, prenosi RFI.
Prema dostupnim podacima, 540 letova je otkazala kompanija „Čajna Istern“, 267 letova kompanija „Er Čajna“, što je četvrtina ukupnog broja letova te kompanije.
Kina primenjuje strategiju nulte tolerancije prema koroni i za samo pet dana je 13 miliona ljudi zatvoreno u gradu Sian, u centralnom delu zemlje.
Ovo je dovelo u veoma tešku situaciju tri glavne kineske avio-kompanije, „Er Čajna“, „Čajna istern“ i „Čajna sautern“, koje su u trećem kvartalu ove godine izgubile više od milijardu evra.
Širom sveta se otkazuju hiljade letova tokom božićnog vikenda zbog brzog širenja omikrona varijante korona virusa, a sajt Flajt Aver navodi da je u subotu otkazano skoro 1.000 letova iz i u SAD, a dan ranije 690, preneo je ranije AP.
Na sajtu Flajt Aver ne navodi se razlog, međutim kompanije „Delta“, „Junajted“ i „Džet Blu“ saopštile su još u petak da širenje omikrona izaziva probleme sa osobljem što posledično dovodi do otkazivanja letova.
Evropske i australijske avio-kompanije su takođe bile primorane da otkazuju svoje letove tokom praznične sezone zbog istih problema i širenja virusa.
I u Japanu je otkazano više od 100 domaćih putničkih letova, ali ne zbog pandemije, već zbog velikog snega u severnim i zapadnim delovima zemlje, saopšteno je iz dve najveće japanske avio-kompanije, preneo je Tanjug.
Lečenje kovid pacijenata u Tambovskoj oblasti u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
RUSIJA
Ruski virusolozi: Omikron se širi brže nego drugi sojevi i nalik je gripu
Putnički avion - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
SVET
Poremećaj avio saobraćaja širom sveta, otkazano više od 4.500 letova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala