- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dramatična sudbina najvećeg pravoslavnog hrama | Moja Rusija

© Sputnik / Olivera IkodinovićHram Hrista Spasitelja
Hram Hrista Spasitelja - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije“ otkrivamo zašto je Josif Staljin pre 90 godina naredio rušenje najvećeg i glavnog pravoslavnog hrama Rusije — Hrama Hrista Spasitelja u centru Moskve.
Zašto je sovjetsko rukovodstvo rešilo da na mestu Hrama Hrista Spasitelja izgradi Dvorac Sovjeta, najvišu zgradu na svetu sa džinovskim kipom Lenjina na vrhu i šta je pokvarilo te planove?
Da li je zaista igumanija Aleksejevskog manastira još u 16. veku prorekla da će se na mestu hrama pojaviti „bara“, čime je predvidela da će tu biti napravljen bazen, koji će postojati sve do sredine devedesetih godina prošlog veka.
Ko je najzaslužniji za izgradnju novog Hrama Hrista Spasitelja, glavnog simbola ruskog pravoslavlja i jednog od simbola preporoda moderne Rusije, a kakva je u tome uloga akademika Nikolaja Muhina, koji je srpskoj javnosti poznat i kao rukovodilac umetničkog tima koji je radio na uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu?
Zašto Rusi danas kažu da je sudbina Hrama bila isto toliko dramatična, koliko je i njegovo uzdizanje bilo trijumfalno?
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala