- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ljuta mašina: Robot zgrabio ruku istraživača jer je narušio njegov "lični prostor"/video/

© Foto : Youtube/Engineered Arts/PrintscreenRobot Ameka koji ima lice kao čovek
Robot Ameka koji ima lice kao čovek - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Mašina koja se promoviše kao najnapredniji humanoidni robot na svetu potpuno je zaprepastila svoje kreatore pošto je sa očiglednom ljutinom odreagovala i zgrabila za ruku istraživača koji je narušio njen „lični prostor“.
Na nedavno objavljenom video-snimku interakcije robota, nazvanog „Ameka“, (Ameca) i istraživača koji drži prst ispred njegovog lica i demonstrira kako robot prati kretnje i kako reaguje na približavanje i odmicanje prsta. Pošto istraživač prstom krene da mu dodirne nos, robot ga „ljutito“ hvata za ruku i sklanja je.
Robot koji neverovatno podseća na živo biće, a koga razvija britanska kompanija „Engineered Arts“, najavljen je kao „buduće lice robotike“ i „savršena čovekolika robotska platforma za interakciju čoveka i robota“.
Mašina sive boje donekle podseća na robote iz holivudskog filma „Ja, robot“ iz 2004. godine po romanu Isaka Asimova. Navodno, Ameka već ume da izrazi čitav niz ljudskih emocija, koje prate realistični pokreti očiju i lica.
Na snimku koji je firma sa sedištem u Kornvolu podelila na Jutjubu, kaže se da „Ameka reaguje kada nešto povredi njen 'lični prostor'“. Programeri napominju da je „ovakvo ponašanje počelo da ih plaši, mada se navikavaju na njega“.
Dok je većina onih koji su videli snimak u komentarima izrazila oduševljenje ponašanjem mašine, pojedini su ipak imali pomešana osećanja „uzbuđenja i straha“, a bilo je i objava na Tviteru u kojima se tvrdi da je ovo „prva opomena“ o opasnostima do kojih bi mogla da dovede upotreba ovakvih tehnologija, prenosi RTS.
Međuti, kao i mnoge ranije demonstracije koje su objavljivali iz „Engineered Artsa“, čini se da je ova reakcija robota unapred isprogramirana. U prethodnom snimku, videlo se kako se Ameka „budi“, pomera ramena i radoznalo posmatra svoje ruke pre nego što se 'iznenadi', 'naljuti' i 'osmehne' kada „primeti“ da je snima kamera.
Ksenoboti, minijaturni živi roboti - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Živi roboti sami počeli da se razmnožavaju na način koji nije viđen kod biljaka i životinja
Roboti - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
DRUŠTVO
Žive mašine: Veliko otkriće koje menja budućnost — hoće li ksenoboti krenuti u biološki rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala