- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU traži od Rusije 290 milijardi evra zbog „diskriminacije“ evropske robe

© Sputnik / Alekseй VitvickiйAmblem Svetske trgovinske organizacije (STO) u blizini sedišta organizacije u Ženevi
Amblem Svetske trgovinske organizacije (STO) u blizini sedišta organizacije u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
Evropska unija je zatražila od Rusije kompenzaciju u visini od 290 milijardi evra zbog „diskriminacije“ evropskih proizvoda politikom zamene uvoza svojom robom, navodi se na sajtu Svetske trgovinske organizacije.
Prema dokumentu, Rusija, navodno, dugo vremena uvodi mere koje sada stavljaju evropske kompanije u neugodan položaj prilikom trgovine sa ruskim državnim preduzećima i drugim organizacijama. Između ostalog, radi se o sistemu komercijalnih nabavki.
Kako se naglašava, EU je više puta pokretala ovo pitanje u okviru bilateralnih kontakata i na forumima STO, ali rešenja nije bilo.
Prema podacima organizacije, vrednost tendera ruskih držanih preduzeća u 2019. godini iznosila je 23,9 hiljada milijardi rubalja ili oko 290 milijardi evra, što je ekvivalentno 20 odsto BDP Rusije.
EU su pozvale Rusiju da ukine ograničenja ili ih uskladi sa pravilima STO, ali Moskva smatra da su ove mere u skladu sa obavezama Svetske trgovinske organizacije.
Ranije su SAD kritikovale Rusiju zbog politike zamene uvoza sa domaćom robom, nazvavši to udaljavanjem od normi Svetske trgovinske organizacije. Oni su tada obećali da će uvesti recipročne mere kroz ovu organizaciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala