- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Velika opasnost pred Đokovićevim vratima

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković na travi tokom meča sa Kevinom Andersonom na Vimbldonu
Novak Đoković na travi tokom meča sa Kevinom Andersonom na Vimbldonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nas
I dalje nepotvrđena, ali vrlo moguća odluka Novaka Đokovića da odustane od ATP kupa, a potencijalno i od Australijan opena, mogla bi da srpskog tenisera svrgne sa vrha ATP rang liste.
Đoković u 2021. godinu ulazi sa rekordnim brojem nedelja na prvom mestu svetske liste, ali i brojem godina završenih na istoj poziciji.
Trenutno ima 11.540 bodova i odmah iza njega su Rus Danil Medvedev (8.640) i Nemac Aleksandar Zverev (7.840).
Đokovićevo mesto na vrhu trebalo je da bude sigurno još neko vreme, ali ukoliko dođe do odluke da se Australija u potpunosti preskoči (zbog pravila o obaveznoj vakcinaciji ili nečeg drugog), dvadesetostrukom Grend slem šampionu preti velika opasnost.
Naime, Novak će (potencijalno) izgubiti 665 bodova koje zbog čudnih pravila iz prošle sezone čuva još od 2020. godine, ali i još 2.000 bodova ukoliko ne dođe na Australijan open, koji je 2021. osvojio deveti put u karijeri. Dakle, ukupno može da izgubi 2.665 bodova.
To znači da će srpski teniser posle završetka turnira u Australiji potencijalno imati 8.875 bodova, zbog čega će biti u veoma opasnoj poziciji.
Srbinu opasnost preti sa dve strane – od Medvedeva i Zvereva.
Medvedev će morati više da radi na ATP kupu, jer je prošle godine ostvario sve pobede na tom takmičenju i sa Rusijom osvojio titulu (500 bodova), a na Australijan openu igrao finale (1.200 bodova).
Vredi istaći i da će Novak svoje bodove sa ATP kupa izgubiti 10. januara, a Medvedev 7. februara. Zašto? Verovatno znaju samo u ATP-u.
Bilo kako bilo, Medvedev može da osvoji dodatnih 250 bodova na ATP kupu ukoliko pobedi sve protivnike sa 2-0, dok na Australijan openu može da inkasira još 800 bodova ukoliko trjimfuje.
Dakle, Rus može da posle Ozi opena ima 9.690 bodova, skoro 1.000 više od Đokovića, ukoliko se Srbin, ponavljamo, ne pojavi u Australiji. On će biti bolji od Đokovića i ako ništa ne uradi na ATP kupu, a osvoji AO.
Ono što je dosta zanimljivo je šta će se desiti sa Danilovim bodovima sa ATP kupa, jer će se takmičenje 2022. završiti pre nego što on zvanično može da izgubi bodove iz 2021, a prema pravilima ne može da sabere bodove iz dve različite godine sa istog takmičenja...
Što se Zvereva tiče, njemu će za prvo mesto svetske rang liste biti takođe potrebno osvajanje Australijan opena, na kojem brani polufinale iz 2020. godine i 720 osvojenih bodova.
Nemac ruskog porekla će na ATP kupu takođe moći da profitira, jer brani samo 65 bodova.
S obzirom da on trenutno ima 7.840 bodova, titula na Australijan openu bi ga katapultirala na 9.055 bodova (kada se oduzmu bodovi sa ATP kupa) – ispred Đokovića.
Ukoliko bi Saša podigao trofej to bi automatski značilo da Medvedev ne bi, tako da bi Rus, ukoliko bi osvojio maksimalnih 750 bodova na ATP kupu što je dosta teško, u najboljem slučaju sa drugim mestom Australijan opena imao 9.110 bodova.
U idealnom scenariju za Medvedeva imao bi više bodova od Zvereva, ali bi Nemcu u tom scenariju bila potrebna praktično samo jedna pobeda za prvo mesto.
Dakle, ukoliko Đoković ne dođe ni u Sidnej ni u Melburn, sledi nam januar prepun kalkulacija.
ATP kup počinje 1. januara i Srbija je u grupi sa Španijom, Čileom i Norveškom, dok je Australijan open na programu od 17. do 30. januara.
Čovek koji je od Đokovića napravio „zver“ otkrio ključne detalje
Nemačka „promenila ploču“ – na to ih je naterao ruski sin
Ako se Novak ne pojavi u Sidneju, to će razbesneti Hrvate i Bugare
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala