- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uprkos sankcijama: Prvi let aviona sa krilima od ruskog kompozita/video/

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaSuhoj Ms-21 putnički avion
Suhoj Ms-21 putnički avion - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Najnoviji avion MS-21-300 sa krilima od ruskog kompozita izveo je prvi let, saopštio je „Rosteh“.
„Program MS-21 dosledno je i nepokolebljivo se razvijao bez obzira na sankcije i nelojalnoj konkurenciji. Ovo je rezultat razvoja kompetencija avio-industrije i srodnih grana uz podršku države bez presedana“, rekao je ministar industrije i trgovine Denis Manturov.
Za proizvodnju kompozitnog krila od domaćih materijala izdvojeno je 4,4 milijarde rubalja (oko 60 miliona dolara), a kako je naveo Manturov do sada su izrađena krila za dva aviona a u toku je proizvodnja i za treći.
MS-21-300 je putnički avion srednjeg dometa nove generacije. Može da primi od 163-211 putnika, a njegova glavna karakteristika su krila od kompozitnih materijala.
Proizvodnja ruskih polimernih kompozitnih materijala za krila ovog tipa aviona počela nakon što su SAD u septembru 2018. godine uvele sankcije kompaniji „AeroKompozit“.
Ova jedinstvena letelica preti da uništi duopol Boing i Erbas na globalnom tržištu proizvodnje aviona. Ranije su Sjedinjene Države već pokušale da zaustave projekat, lišavajuću ga kompozitnih materijala. A kompozitno crno krilo je „nou-hau“ ruskog aviona.
 MS-21 - prvi ruski putnički uskotrupni avion za srednja putovanja imao je svoj prvi demonstracioni let na avio-salonu MAKS-2019, a u jednom od paviljona prikazana je i njegova maketa - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2021
SAD bi da sankcijama spreče ulazak Rusije u elitu proizvođača civilnih aviona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala