- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina priznaje: Ne postoji alternativa ruskom gasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada kompanije "Naftogas Ukrajina" u Kijevu
Zgrada kompanije Naftogas Ukrajina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Ukrajina zasad ne može da obezbedi uvoz gasa iz alternativnih izvora, pored Rusije, izjavio je direktor ukrajinske kompanije „Naftogaz“ Jurij Vitrenko, prenosi portal „RBK Ukraina“.
„Brodovi sa tečnim prirodnim gasom fizički ne mogu da uđu u Ukrajinu. Čak ni sa terminala u Poljskoj regasifikovani tečni prirodni gas ne može fizički da stigne u Ukrajinu cevovodom“, priznao je Vitrenko.
Kako je istakao, da bi se to omogućilo, na teritoriji Poljske je neophodno da se modernizuje sistem gasovoda.
„Da bi gas otuda fizički mogao da stigne u Ukrajinu ili, na primer, da stigne gas iz Nemačke preko Poljske, na poljskoj strani, bliže ukrajinskoj teritoriji trebalo bi širiti ta 'uska mesta', investirati u infrastrukturu“, objasnio je on.
To zahteva i vreme i investicije Varšave koja zasad na tome ne radi, jer za te namene čeka novac od Evrope, dodao je šef „Naftogaza“.
Vitrenko je istakao da je posedovanje sopstvenog terminala tečnog prirodnog gasa povezano sa prolaskom kroz Bosfor, ali Turska ne dozvoljava tankerima sa tečnim prirodnim gasom da plove kroz taj moreuz.
Podsetimo, Kijev od 2015. godine ne kupuje ruski gas direktno, nego ga faktički otkupljuje od Evrope. U septembru 2020. godine Ukrajina je u potpunosti prešla na kupovinu ruskog gasa virtuelnim reversom – oko polovine tranzitne količine gasa odmah ostaje na teritoriji Ukrajine. Kako je saopštavano iz kompanije „Naftogaz Ukrajina“, direktan uvoz gasa iz Rusije ugrozio bi suverenitet zemlje.
Požar i eksplozije na ruskom tankeru  - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
RUSIJA
Amerika šalje flotu tankera sa gasom u Evropu – Bajdenov božićni poklon
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala