- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Stonoga od 2,5 metra i 50 kilograma: Nađeni ostaci nesvakidašnje životinje /foto/

CC0 / Pixabay/Akl0406 / Stonoga
Stonoga - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Fosilizovani egzoskelet najvećeg zglavkara koji je ikada živeo na svetu nađen je u Velikoj Britaniji. Radi se o stonogi za koju se procenjuje da je bila duža od 2,5 metra i da je težila oko 50 kilograma.
Monstruozni predak stonoge živeo je u periodu karbona, pre više od 300 miliona godina. Ova životinja latinskog naziva artropleura, već je poznata naučnicima, ali otkriće iz Velike Britanije pokazuje da je mogla da bude daleko veća nego što se mislilo, navodi se u naučnoj studiji objavljenoj u Žurnalu Geološkog društva.
Naučnici su otkrili fosil artropleure, star oko 326 miliona godina, u bloku kamena peščara na plaži kod Nortamberlenda u Engleskoj.
Fragment egzoskeleta dug je 75 i širok 55 centimetara, pa su naučnici zaključili da bi životinja kojoj je pripadao bila duga 2,6 metara i težila bi oko 50 kilograma.
„To su bile najveće životinje u periodu karbona na Zemlji. I do sada smo sumnjali da su mogle da narastu do ekstremnih veličina, a ovo je direktan dokaz toga“, rekao je Nil Dejvis, geolog sa Univerziteta Kembridž.
Naučnici su fosil pronašli zahvaljujući sreći, pošto se blok kamena u kom je bio odvalio i pao sa litice, piše Lajvsajens. Fosil u steni uočio je doktorand koji se šetao plažom.
Do sada su u svetu otkrivena samo dva fosila artropleure, oba u Nemačkoj, kaže Dejvis. Ovaj nađen u Engleskoj je najstariji i najveći.
Sve drugo što naučnici znaju o ovoj životinji je zahvaljujući fosilizovanim tragovima koje su ostavljale za sobom, a oni su nađeni u Evropi i Severnoj Americi.
Naučnici nisu sigurni kako se gigantska stonoga hranila, pošto nije nađena glava nijedne, ali pretpostavljaju da su bile vegetarijanci, te da su mogle da jedu i manje zglavkare.
Nije utvrđeno ni koliko nogu je imala artropleura.
„Kompletniji fosili imaju 32 segmenta, ali nije jasno da li su imale po par nogu na svakom, ili na svakom drugom segmentu, pa su mogle da imaju između 32 i 64 noge“, kaže Dejvis.
On dodaje da su fosilizovani tragovi pokazali da su ove životinje imale najmanje 20 nogu.
Nedavno je otkrivena nova vrsta stonoge koja ima čak 1.300 nogu, ali većina živih vrsta ima manje od 100 nogu.
Nil Dejvis kaže da su artropleure najviše živele oko Ekvatora, koji je pre 300 miliona godina bio mnogo bliži današnjoj Engleskoj. U periodu karbona današnja Britanija imala je tropsku klimu, a pošto nije bilo predatora i pošto su imale obilje hrane, artropleure su mogle da dostignu gigantske razmere, kaže Dejvis.
Smatra se da je ova životinja izumrla 45 miliona godina pošto se pojavila, u vreme pomeranja Ekvatora u periodu perma, pre oko 250 do 299 miliona godina. Tada je zabeležena promena klime i pojava prvih reptila, koji su bili konkurencija artropleurama.
Stonoga - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriveno stvorenje sa najviše nogu – čak 1.306 /foto/
Snimanje kamerom na obali - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Glavni predator na ostrvu i mašine za ubijanje: Stonoge prvi put snimljene kako jedu ptiće /video/
Planina pod snegom - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Malo ledeno doba protutnjalo Zemljom: Otoplilo je tek u 19. veku, može li da se ponovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala