- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ram – Kapija Balkana | Sputnjik intervju

© Sputnik / Radoje PantovićKnjiga "Ram - Kapija Balkana"
Knjiga Ram - Kapija Balkana - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Gost novog izdanja emisije „Sputnjik intervju“ koju vodi Sandra Čerin je Dragan Milenković, autor knjige „Ram – kapija Balkana“.
Nedavno rekonstruisana tvrđava Ram, kod koje su Dunav nekada prelazile lepotice iz harema, diplomate, špijuni, opasni janičari i odlučni ustanici, već sada je postala ne samo novi biser u turističkoj ponudi Srbije, nego i nova kulturna pozornica koja je ugostila brojne umetnike.
Bogatu istoriju ove tvrđave i neobičnu priču o toku vekova pored Dunava u knjizi „Ram – Kapija Balkana“ ispričao je poznati novinar Dragan Milenković, gost novog izdanja emisije „Sputnjik intervju“.
Sa zidova ove tvrđave vidi se Viminacijum, a u vreme najveće moći Rimske imperije na toj obali car Trajan je sagradio most kako bi ratovao sa varvarima.
Ram ima neobičnu vezu sa Carigradom do koga vodi neprekinuta staza, dok vetrovi oko Rama zaduvaju kada su oluje na Sredozemnom moru.
Oko ove tvrđave vođene su mnoge bitke, pored nje su plovili Aleksandar Makedonski, a u nju je svraćalo čak dvadeset rimskih careva. U Ramu je izvesno vreme radio i Vuk Stefanović Karadžić, koji je tokom Prvog srpskog ustanka tu postavljen za carinika.
Ram – Kapija Balkana | Sputnjik intervju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala