Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Rodila se Simonida! Pravo čudo u srpskom selu na Kosovu – padaju rekordi po broju beba

© Foto : Sputnjiku ustupila Ljiljana IlićSimonida je rođena prirodnim putem, ima 3 kilograma i 170 grama
Simonida je rođena prirodnim putem, ima 3 kilograma i 170 grama - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Porodilište u Pasjanu na Kosovu i Metohiji i ove godine oborilo je sopstveni rekord po broju rođenih beba - do kraja meseca očekuju se još tri, a biće 25 beba više nego prošle godine. U jedinom selu u ovom delu sveta koje ima porodilište presrećni su zbog ove činjenice, a bebi bum vide kao znak sigurnog opstanka u južnoj srpskoj pokrajini.
U porodilištu u Pasjanu u sredu 22. decembra prirodnim putem rodila se Simonida, a prošle godine svet je na istom mestu prvi put ugledala njena sestra Evgenija.
Mama Ljiljana Ilić, inače lekar opšte prakse u ambulanti u selu Gornje Kusce, za Sputnjik kaže da je svaki porođaj težak na svoj način, ali da je znala da je kod kolega u Pasjanu u sigurnim rukama, sve je prošlo odlično.
„Naravno da sam htela ovde da se porodim, zato što sam sa prvom bebom bila prezadovoljna tretmanom, našim osobljem, sa uslovima u bolnici, čistoćom, sa svime, Odlično je sve, sa drugom bebom nije mi padalo na pamet da odem u neku drugu bolnicu“, kaže presrećna mama.
© Foto : Sputnjiku ustupio Zoran PerićOsam beba, to je "dnevni rekord" porodilišta u Pasjanu, najlepša vest, ali i znak da stručni tim može da iznese najvažniji posao bolnice
Osam beba, to je dnevni rekord porodilišta u Pasjanu, najlepša vest, ali i znak da stručni tim može da iznese najvažniji posao bolnice  - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Osam beba, to je "dnevni rekord" porodilišta u Pasjanu, najlepša vest, ali i znak da stručni tim može da iznese najvažniji posao bolnice

Rekordi u Pasjanu – jedino selo koje ima porodilište

U Kosovskom Pomoravlju Srbi žive u četiri opštine; Kosovska Kamenica, Kosovska Vitina, Novo Brdo i Gnjilane kojima pripada selo Pasjane, jedino selo u ovom delu sveta koje ima porodilište.
Dok nije otvoreno 2015. godine, trudnice iz ovog kraja morale su da putuju da se porode u Gračanicu, Kosovsku Mitrovicu, Niš ili Vranje. Prelazak administrativne granice, tražio je strpljenje, ali nosio i određeni rizik, jer je bebi koja „krene“ nemoguće objasniti zadržavanje na granici. Odlazak na porođaj u drugi grad je i koštao.
Direktor Zdravstvenog centra „Gnjilane“ dr Zoran Perić za Sputnjik kaže da je otvaranje porodilišta u ovom selu sa oko tri i po hiljade stanovnika ohrabrilo porodice da imaju više dece.
„Prošle godine smo imali 140 beba, do današnjeg dana ove godine imamo 162, a do kraja godine očekujemo još tri, što je 25 dece više. Znate li šta je to za nas, izuzetna sreća i radost!“, kaže Perić.
© Foto : Sputnjiku ustupila Ljiljana IlićMama Ljiljana boravi u dvokrevetnoj sobi, kakve su sve u porodilištu, a Simonida je posećuje uvek kada ogladni
Mama Ljiljana boravi u dvokrevetnoj sobi, kakve su sve u porodilištu, a Simonida je posećuje uvek kada ogladni - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Mama Ljiljana boravi u dvokrevetnoj sobi, kakve su sve u porodilištu, a Simonida je posećuje uvek kada ogladni

Rođeno 789 beba od otvaranja porodilišta

On je siguran da je otvaranje porodilišta ohrabrilo porodice da imaju više dece. Od njegovog otvaranja u ovom delu Kosova i Metohije rođeno je čak 789 beba.
„To je skoro 800 đaka iz porodica koje će živeti ovde, na teritoriji Kosova i Metohije. S obzirom da živimo u ovakvom okruženju, to je izuzetno dobar rezultat. To je uspeh svih nas koji ovde živimo i radimo. Naravno, zahvalni smo našoj državi, Vladi Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja, Kancelariji za KiM koji nam u svakodnevnom životu pomažu, zapravo nam olakšavaju život i rad na ovom prostoru“, kaže Perić.
On dodaje da opšta bolnica na čijem je čelu ima i odeljenje interne medicine, dečje odeljenje i sve druge prateće službe, laboratoriju, službu transfuzije krvi. Sva odeljenja su savremeno opremljena, a u samom porodilištu, kaže, radi pet vrsnih ginekologa, anesteziolog je u bolnici 24 sata dnevno.

Otvorena vrata za sve

U porodilištu u Pasjanu ne rađaju se samo deca srpske nacionalnosti, iako u okruženju živi najviše Srba. Doktor Perić ističe da su vrata porodilišta otvorena i za trudnice i porodilje romske i albanske nacionalnosti.
„One dolaze na preglede kod naših ginekologa, porađaju se ovde. Imaju apsolutno poverenje u naš zdravstveni sistem. Vrhunska oprema i dobri stručnjaci, to je preduslov za ovakve rezultate. Inače, što se albanske zajednice tiče, u poslednjih 20 godina kod njih je sve manje dece, nema više po sedmoro, osmoro, devetoro dece, dok, za divno čudo, na našu veliku radost, u srpskoj zajednici sada imamo porodice sa troje, četvoro, petoro, pa i sa šestoro dece“, ističe Perić.
© Foto : Sputnjiku ustupila Humanitarna organizacija "Kosovsko Pomoravlje"Pored Ministarstva zdravlja, o opremanju porodilišta u Pasjanu brine i Humanitarna organizacija "Kosovsko Pomoravlje"
Pored Ministarstva zdravlja, o opremanju porodilišta u Pasjanu brine i Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pored Ministarstva zdravlja, o opremanju porodilišta u Pasjanu brine i Humanitarna organizacija "Kosovsko Pomoravlje"
Njegova koleginica, porodilja Ljiljana Ilić kaže da je zadovoljna uslovima rada u svojoj seoskoj ambulanti. Život, zaključuje, jeste težak, ali najvažnije je da se rađaju deca.
„Dosta toga nam je uskraćeno, ali moramo da se borimo. Ovde si rođen, ovde si odrastao, jako je teško da odeš i započneš život na drugoj strani. Svi mi znamo da postoji bolje i lepše, ali prosto, s vremenom smo i navikli da živimo tako, vezani smo. Verovatno sutra izlazim, samo da vidimo da li je sve u redu sa Simonidom, treba još da se uradi skrining test, zbog koga beba mora da bude u bolnici 72 sata, kao u svakoj drugoj zdravstvenoj ustanovi“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala