- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prvi put u Beogradu: Uvodi se sistem javnih bicikala

© Sputnik / Lola ĐorđevićBicikle se na Adi Ciganliji mogu iznajmiti tokom cele godine
Bicikle se na Adi Ciganliji mogu iznajmiti tokom cele godine - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Na poslednjoj sednici Skupštine Grada Beograda doneta je odluka kojom će Beograđani prvi put dobiti sistem javnih bicikala, a Beograd će se pridružiti porodici evropskih gradova koji neguju ovu tradiciju javnog prevoza.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je naveo da će biti 150 stanica za javne bicikle, na kojima će biti omogućeno iznajmljivanje i parkiranje bicikala, što će znatno rasteretiti druge vidove javnog gradskog prevoza putnika.
„Širom sveta gradovi prihvataju inovativan pristup urbanoj mobilnosti, koji se bazira na održivim vidovima javnog prevoza, uvažavajući ‘zelenu hijerarhiju’, odnosno ekološki prihvatljivije vidove kretanja u metropolama. Sistem javnih bicikala je deo važnog segmenta transportnog sistema koji promoviše zdraviji život, čistiji vazduh, kao i bezbednije ulice i poboljšanu pristupačnost“, istakao je Radojičić.
Ukupna vrednost koncesije, čiji je predmet finansiranje, nabavka i postavljanje stanica javnih bicikala, iznosi oko pet miliona evra, a rok trajanja koncesije je 15 godina.
„Strateški ciljevi Grada Beograda orijentisani su ka razvoju pešačko-biciklističkog saobraćaja. Trenutno u Beogradu imamo 103 kilometra uređenih biciklističkih staza, a Planom održive urbane mobilnosti, koji je prošle godine proglašen za treći najbolji plan održive urbane mobilnosti u Evropi, planirana je izgradnja još oko 500 kilometara biciklističke infrastrukture u narednih deset godina“, naveo je Radojičić, saopštio je Grad Beograd.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala