- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Omikron upropastio najlepše sportske tradicije

© REUTERS / Jeffrey SwingerNBA navijači
NBA navijači - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Zbog novog soja virusa korona predstojeći dani neće biti onakvi kakvi su zaljubljenici u sport, pre svega u fudbal i košarku, očekivali. Za sportske fanatike 25. i 26. decembar svake godine su izuzetno posebni zbog posebnih utakmica u NBA i Premijer ligi.
NBA na Božić po gregorijanskom kalendaru i „boksing dej“ dan kasnije u Premijer ligi za ljubitelje sporta su „crveno slovo“ u kalendaru. Međutim, ove godine novi soj virusa korona „uništio“ je tradiciju. Krenimo od košarke.
Kada se pravi kalendar pred NBA sezonu čelnici lige posebno obrate pažnju na Božić po gregorijanskom kalendaru zbog višedecenijske tradicije.
Program krene u 18 časova po srednjeevropskom vremenu i istog dana odigra se pet atraktivnih mečeva – jedan za drugim.
Tako su pred sezonu 2021/22, komesar Adam Silver i saradnici, odlučili da program krene spektaklom iz Medison Skver Gardena, odnosno utakmicom između Njujork Niksa i Atlante Hoks.
© Foto : NBANBA na Božić po gregorijanskom kalendaru
NBA na Božić po gregorijanskom kalendaru - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
NBA na Božić po gregorijanskom kalendaru
Dve ekipe sastale su se prethodne sezone u plej-ofu, serija je bila izuzeto napeta, a posebno zanimljivi bili su dueli u Gardenu zbog netrpeljivosti njujorške publike prema prvoj zvezdi Atlante Treju Jangu.
Svi su jedva čekali ponovni susret Janga i Njujorčana, ali do istog neće doći jer je zbog virusa korona plejmejker Hoksa u kovid protokolima.
Ne samo da neće igrati Jang, već Atlanta u Njujork dolazi sa svega nekoliko košarkaša i čak postoji šansa da se duel otkaže pre početka.

Zbog virusa korona na utakmici Njujork - Atlanta neće igrati:

Atlanta: Trej Jang, Klint Kapela, Danilo Galinari, Kevin Huerter, Onjeka Okongvu, Lu Vilijams, Timoti Luvavu, Solomon Hil, Vesli Ivundu i Šarif Kuper.
Njujork: Nerlens Noel, Kevin Noks, Majls Mekbrajd.
Na sreću među zdravima se nalazi srpski košarkaš Bogdan Bogdanović, ali ugođaj neće biti isti sa ovoliko izostanaka.

Sve utakmice na Božić po gregorijanskom kalendaru:

18.00 Njujork – Atlanta
20.30 Milvoki – Boston
23.00 Finiks – Golden Stejt
02.00 LA Lejkers – Bruklin
04.30 Juta – Dalas
Posle duela Niksa i Hoks trebalo je da usledi još jedan spektakl, utakmica aktuelnih šampiona i Boston Seltiksa.
Na sreću, čini se da će Janis Adetokumbo, koji je u petak izašao iz kovid protokola i time se vratio u tim, zaigrati protiv Bostona, ali to ne vredi mnogo kada se pogleda zdravstveno stanje Seltiksa.
Boston ima samo šest zdravih košarkaša i verovatno će potpisati dvojicu slobodnih agenata kako bi utakmica mogla da se odigra.
Sreća u nesreći je što su u sastavu Seltiksa zdravi Džejson Tejtum i Džejlen Braun, najbolji igrači ovog tima, ali protiv Baksa neće igrati:
Kanter, Ričardson, Nesmit, Džekson, Majls, Hauzer, Vilijams, Fernando, a verovatno neće igrati ni Horford, Ernangomes, Parker, Tomas, Smart i Lengford.
Konačno u 23 časa trebalo bi da pogledamo prvu „krštenu“ utakmicu, odnosno meč u kom će većina košarkaša biti zdrava.
Finiks Sansi ugostiće Golden Stejt Voriorse u duelu najboljih ovosezonskih timova u NBA. Voriorsi imaju nešto više problema, ali oni glavni su tu i očekuje se kvalitetan meč.
Prajm-tajm u Americi zakazan je za duel LA Lejkersa i Bruklin Netsa (02.00).
Trebalo je da sa jedne strane imamo Rasela Vestbruka, Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa, a sa druge Kajrija Irvinga, Džejmsa Hardena i Kevina Durenta, ali kako stvari stoje od šest velikih zvezda igraće samo trojica – Vestbruk, Džejms i Harden.
Bruklin Netsi već su objavili da zbog virusa korona neće igrati, između ostalog, Irving i Durent, a na drugoj strani nema Dejvisa zbog povrede kolena.

Na utakmici Lejkersi - Netsi neće igrati:

Bruklin: Kajri Irving, Kevin Durent, Lamarkus Oldridž, Džo Heris, Kem Tomas, Dejron Šarp, Dejvis Djuk.
LA: Malik Monk, Ostin Rivs, Ejveri Bredli, Kent Bejzmor, Trevor Ariza, Entoni Dejvis.
Za kraj dana ostavljena je utakmica između Jute Džez i Dalas Meveriksa (04.30), a ni na njoj neće biti Luke Dončića zbog virusa korona, dok je i Kristaps Porzingis pod znakom pitanja.
Omikron i kovid protokoli uništili su košarkaški praznik, ali i fudbalski koji je na programu dan kasnije u Premijer ligi.

„Boxing day“

Svake godine 26. decembra fudbalski fanatici širom sveta nalazi se pred malim ekranima zbog čuvenog „boxing day“, odnosno dana kada se u Premijer ligi ceo dan igraju utakmice.
Od 13.30 do 23.00 igra se, po mnogima, najbolji klupski fudbal na svetu. Devet od deset utakmica igra se tog dana i – gužvaju se tiketi, jedi grickalice, roštilj, ispijaju alkoholna i bezalkoholna pića... pravi praznik za zaljubljenike u sport.
Ali, avaj... novi soj virusa korona odložio je tri utakmice, Liverpul Lids, Vulverhempton Votford i Barnli Everton.
U opasnosti su još neke utakmice, ali se nadamo da neće biti daljih odlaganja i da će se makar odigrati preostalih šest duela.
16.00 Mančester siti – Lester
16.00 Norič – Arsenal
16.00 Totenhem – Kristal Palas
16.00 Vest Hem – Sautempton
18.30 Aston Vila – Čelsi
21.00 Brajton – Brentford
U ponedeljak se igra utakmica Njukasla i Mančester junajteda, čime će biti kompletirano 19. kolo Premijer lige.
Sportski fanatici ispratiće sve, kao i svake godine, ali neće biti isti ugođaj i svi se nadaju da će se stvari sledeće godine vratiti u normalu.
Jokića uporedili sa čovekom zbog koga su zabranjena zakucavanja u košarci /video/
Zašto Crna Gora ne voli svog Nikolu?
Tragedija u srpskom fudbalu – preminuo Nemanja Mirosavljević
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala