- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jokića uporedili sa čovekom zbog koga su zabranjena zakucavanja u košarci /video/

© AFP 2023 / JEAN-BAPTISTE LACROIXKarim Abdul Džabar – legendarni američki košarkaš
Karim Abdul Džabar – legendarni američki košarkaš - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Kris Fišer, komentator utakmica Oklahome Siti Tander, uporedio je Nikolu Jokića sa legandarnim Karimom Abdul-Džabarom, što je novo u nizu poređenje srpskog asa sa velikanima svetske košarke.
Nikola Jokić, aktuelni MVP lige, u poslednjih nekoliko godina izrastao je u najboljeg košarkaša u NBA i samim tim stižu poređenja sa velikanima ovog sporta.
Najčešće poređenje je sa Lerijem Birdom, jednim od najboljih košarkaša svih vremena, a poslednje u nizu je sa najboljim strelcem u istoriji NBA.
Greg Popovič prvi je uporedio Jokića sa Birdom, zbog stila i čitanja igre, a komentator utakmica Oklahome smatra da je Jokić jako sličan legendarnom Karimu.
„Ja bih uporedio Nikolu Jokića sa Karimom Abdul-Džabarom“, izjavio je Kris Fišer u toku utakmice Oklahome i Denvera.
Karim Abdul-Džabar najbolji je košgeter u istoriji NBA i tako će verovatno ostati još nekoliko godina. Šansu da ga svrgne ima Lebron Džejms, ali pitanje je da li će „kralj“ dostići 38.387 poena (trenutno je na 35.894).
Elem, Džabar je neko ko spada među pet najboljih svih vremena, njegov „skaj-huk“, odnosno horog, izučavale su generacije i generacije posle i niko nije uspeo da ga usavrši kao on.
Karim je osmislio nebesku udicu najviše iz razloga jer je tokom koledža, baš zbog njegove dominacije, „NCAAzabranio kucanja. Nije mogao da zakucava, ali je zato horogom rešetao obruče i kasnije je istu igru preneo na NBA.
Tek posle deset godina od zabrane zakucavanja u koledž košarci, čelnici su odlučili da ipak dozvole studentima da „čupaju“ obruče.
Po stilu igre Jokića i Džabar nemaju mnogo previše dodirnih tačaka, ali kako godine odmiču srpski igrač polako dobija taj „ubilački“ mentalitet koji je krasio legendarnog Amerikanca.
Nikola Jokić i Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SPORT
I opet – „ludi Srbin“ je sve znao unapred /video/
Karim je u karijeri šest puta bio šampion, šest puta MVP, dva puta MVP finala, ima 19 učešća na Ol-star utakmici i uporediti nekog igrača sa njim znači da imate petlju.
Jokić po stilu sigurno da više podseća na Birda, velikog protivnika Džabara sredinom 80-ih, ali, kao što smo napisali, Nikola sve više koristi svoje poenterske sposobnosti, što govori podatak od 26 poena u proseku u poslednje dve godine, i sa te strane legitimno je uporediti ga sa Luom Alsindorom, odnosno Karimom Abdul-Džabarom.
Srbija bruji o skandalu – sudije se nisu ogrešile samo o Ruse
Potpuni haos u Kataloniji, a na kraju – Rusi pokradeni!
Trener „zakucao“ Jokića za klupu i izazvao buru!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala