- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čovek koji je od Đokovića napravio „zver“ otkrio ključne detalje

© PEDJA MILOSAVLJEVICMarijan Vajda (levo), Gebhard Grič (sredina) i Novak Đoković
Marijan Vajda (levo), Gebhard Grič (sredina) i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Gebhard Grič, nekadašnji kondicioni trener Novaka Đokovića, prisetio se rada sa srpskim teniserom i uspeha koje su ostvarili zajedno.
Grič je sa Đokovićem radio od 2009. do 2019. godine, uz jedan prekid, a u proseku je sa njim provodio oko 40 nedelja godišnje.
Austrijanac je Novaku pomogao da dođe do velikog broja Grend slem titula i rekorda, a u intervjuu za „Tirol“ se prisetio rada sa najvećim.
„Bilo je veoma intenzivno, bili smo zajendo na putu oko 40 nedelja godišnje“, priča Grič i otkriva da je Đokovićev fizički potencijal odmah primetio.
„To kako se kreće, kako uspe da iskontroliše udarac u situacijama u kojim bi drugi izgubili balans – sve to je bilo neverovatno“.
Grič je otkrio šta mu je bio prvi zadatak po dolasku u Novakov tim.
„Prihvatio sam ogromnu priliku da radim sa jednim velikanom. Kada sam počeo Đoković je bio treći teniser sveta i moj zadatak je bio da ga dovedem u najbolje moguće fizičko stanje. Iskorak je napravljen 2011. kada je prestigao Federera i Nadala. Impresivno je koliko sve to još traje, pogotovo kada pogledate koliko je teško postati 'broj 1' i ostati na tom mestu“, priseća se Grič.
Grič je govorio i o Đokovićevom profesionalizmu, ali i ishrani.
„U tom pogledu ja sam na neki način bio pionir u radu sa Novakom. Doveo sam najbolje stručnjake od početka naše saradnje. Novak je prepoznao da se dugo pogrešno hranio i konačno je shvatio da može dramatično da poboljša svoju igru i nivo energije ako pređe na ishranu bez glutena, a rezultat svega toga je svima dobro poznat“.
Do prvog rastanka između Griča i Đokovića došlo je nedugo nakon Rolan Garosa 2016. godine, kada je Srbin prvi put pokorio Pariz i bio vlasnik sva četiri Grend slem trofeja u isto vreme.
„Postigao je svoj poslednji veliki cilj u to vreme. Kada stojite na vrhu i pogledate ispod sebe, padne vam ogromni teret sa leđa. Tada su se odjednom svi 'izduvali' – i Novak i ceo tim“, objasnio je Austrijanac.
Grič ističe da mu je od velikog broja napetih mečeva jedan ostao u posebnom sećanju.
„Prvo mi na pamet pada finale Australijan opena 2012. protiv Nadala. Maratonski duel od skoro šest sati koji će ostati upisan u istoriju tenisa. Činjenica da je Novak Nadalu, čudu kondicije, uspeo da uzme odlučujući set je za mene bila kao master teza“, podvukao je Grič.
Novaka su stavili na stub srama, a za slučaj „Nadal i ostali“ – ni reči
„Đoković nikada nije bio kao Federer i Nadal“ – Nemac ruske krvi „pogodio u metu“
Nemačka „promenila ploču“ – na to ih je naterao ruski sin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala