- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ poručio Evropi: Ne krivite nas za sopstvene greške

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Gasprom" na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju
Štand kompanije Gasprom na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Evropa ne bi trebalo da okrivljuje „Gasprom“ za probleme za koje je sama odgovorna, bolje bi im bilo da se pogledaju u ogledalo, izjavio je zvanični predstavnik tog ruskog gasnog giganta Sergej Kuprjanov komentarišući optužbe Zapada upućene Rusiji da navodno ne isporučuje dovoljne količine gasa.

„Sve optužbe upućene Rusiji i `Gaspromu` o tome da navodno nedovoljno gasa isporučujemo Evropi su besmislene, neprihvatljive i neutemeljene. Jednostavno rečeno, to je laž“, kazao je on u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

Kometarišući zašto Rusija nije rezervisala dodatne kapacitete za transport gasa on je rekao da su sve količine prema godišnjim ugovorima već dogovorene i da novi kapaciteti nisu rezervisani jer se to radi samo onda kada se isporuke ugovore, a ne obrnuto.
„Čitav niz naših klijenata, između ostalog i iz Francuske, već su potpisali svoje godišnje ugovore i samim tim ne šalju dodatne zahteve. Mi rezervišemo kapacitete samo onda kada ugovorimo dodatne količine“, naglasio je on.
Kuprjanov je precizirao da je Rusija u Nemačku isporučila 50,2 milijarde kubnih metara gasa ove godine, što je za 5,3 odsto više nego prošle. Takođe je kazao i da je izvoz gasa u Italiju, Tursku, Bugarsku, Srbiju, Dansku, Finsku i Poljsku ove godine takođe bio veći nego prethodne.

Iz Nemačke se u Poljsku šalje gas reversom

Kuprjanov je takođe kazao i da je „Gasprom“ došao do zaključka da se poslednjih nekoliko dana Poljskoj šalje gas iz Nemačke reversom, a kasnije se taj gas šalje i Ukrajini.
Međutim, kako je ocenio, to i nije baš racionalna odluka evropskih zemalja jer je zima tek počela, a već je utrošeno 47 odsto rezerve.
Takođe je kazao i da je cena tog gasa daleko skuplja nego što je to slučaj kada se kupuje direktno od „Gasproma“.
Kuprjanov je naglasio i da je „Gasprom“ i dalje spreman da isporuči Evropi dodatne količine gasa u okviru dugoročnih ugovora kako bi se mimoišlo spot tržište.
Objekti gasovoda „Jamal-Evropa“ u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
EKONOMIJA
Ruski gas treći dan zaredom ne teče gasovodom „Jamal-Evropa“
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
EKONOMIJA
Cene energenata lete u nebo: Struja dostigla 400 dolara, a gas 1.700 dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala