- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Da li se Milo povlači: Sve je jasno, ništa jasno nije

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Crna Gora ulazi u turbulentan politički period, postojeća Vlada se suočava sa svakodnevnim izazovima i pitanjem podrške u Parlamentu, a već se uveliko govori i o postđukanovićevskom periodu, nakon nekih najava da bi se predsjednik DPS, i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, mogao povući sa mjesta šefa te partije.
Sam Đuković je prije par dana najavio da će njegova partija tokom naredne godine organizovati novi kongres, na kojem će se novi šef DPS-a birati na neposrednim partijskim izborima, što je pokrenulo spekulacije da se Đukanović povlači sa partijske funkcije.
„Ukoliko je ta informacija tačna, a mislim da nije potvrđena, to bi značilo da je pritisak Zapada na Đukanovića uspio“, kaže za Sputnjik Slaven Radunović, predsednik kluba poslanika DF-a.
On ističe da bi to, međutim, bilo nedovoljno za neko temeljnije reformisanje Demokratske partije socijalista.
„Čitava partija mora da se oslobodi načina funkcionisanja koji je on promovisao, kao i velikog broja tekovina koje za sobom ostavlja. Oslanjanje na korumpirano tužilaštvo i sudstvo, tretiranje prirodnih resursa i društvenog bogatstva Crne Gore kao svojine porodice i prijatelja. a građana kao najamne radne snage, s čijim se životima upravlja prijetnjama i potkupljivanjem, mora da bude eliminisano. Ne može eventualni silazak s političke scene abolirati Đukanovića, a naravno ni njegove sljedbenike, svih krivičnih djela napravljenih prema životima, imovini, pravima i slobodi građana Crne Gore”, izričit je Radunović.
Njegovo povlačenje bi, kako kaže, bio tek drugi ozbiljan korak ka demontiranju DPS kriminalne hobotnice — prvi je napravljen 30. avgusta prošle godine.

Đukanović još vaga

„Da se pita samo Đukanović, on se sigurno ne bi pomjerio sa mjesta prvog čovjeka DPS-a“, kaže za Sputnjik Vladimir Pavićević, osnivač Platforme za Crnu Goru.
Pavićević ističe da se Đukanović sve više suočava sa pritiscima unutar svoje partije, ali i sa pritiscima spolja, jer nakon više poraza na izborima, on jer postao kamen o vratu DPS-a.
„Ono što je suština jeste da Milov DPS nema na raspolaganju nijedan dobar potez. Ako Milo ode sa čela DPS-a, oni će imati veliki pad podrške birača. Ako Milo ostane na čelu te partije, imaće nešto laganiji trend gubljenja podrške birača, ali je problem što nijedan značajan politički subjekt neće da sarađuje sa DPS-om. Dakle, kada je riječ o političkim kretanjima u Crnoj Gori mi smo već u fazi postđukanovičke ere. I veoma je važno da što god da se bude događalo na političkoj sceni, ništa ne može doprinjeti oporavku DPS-a, što je sjajna vijest za građane Crne Gore“, smatra Pavićević.
Analitičar Predrag Drecun za Sputnjik ističe da vjeruje kako Đukanović, kao iskusan poznavalac političkih prilika u Crnoj Gori, samo opipava bilo i svoje partije, i cjelokupne političke javnosti u državi i da još nije donio odluku da li će se povući sa čela partije.
„DPS je veoma komlikovana i heterogena politička struktura. Mislim da ćete u DPS-u naći najviše takozvanih ‘stišanih Srba’, da upotrijebim taj izraz da bi me lakše shvatili, jer su bučniji Srbi u nekim drugim partijama. Oni koji su ‘stišani Srbi’ u DPS-u, ne dijele političku matricu koju zastupaju ekstremni Crnogorci, koji su isto u toj partiji. Takvu jednu nejedinstvenu političku strukturu mogao je na okupu da drži samo jedan jak politički autoritet, kao što je Đukanović. Da li će on otići sa funkcije šefa partije samo on to zna. Đukanović je iskusan političar koji zna političke prilike u Crnoj Gori i tom poslednjom izjavom opipava puls , kako su svojoj partiji, tako i cjelokupnoj javnosti”, kaže Drecun.
On ističe da je Đukanović svjestan da nema više onakvu podršku koju je nekada imao, zato sada vaga.
„Sa sigurnošću možemo reći da će se u DPS-u, bez Đukanovića, pojaviti frakcije, ako ne dođe i do cijepanja stranke na dvije ili tri partije. U svakom slučaju Crnu Goru očekuje turbulentan politički period. Treba očekivati i osnovanje nove stranke oko Zdravka Krivokapića, koja bi mogla sarađivati sa djelovima DPS-a, Dakle, mislim da Đukanović nije još donio odluku o povlačenju, već da samo ispituje politički teren“, kaže Drecun za Sputnjik.

Šta se sve spekuliše

Potpisivanje Memoranduma URE, SNP-a, sa manjinskim strankama, kao i najave oko povlačenja Đukanovića sa čela DPS-a, stalno potenciranje da Krivokapićevu Vladu ne podržava ni dobar dio parlamentarne većine, pokrenule su spekulacije oko formiranja manjinske ili nove vlade, i ko bi mogao biti sve u njoj, ali tek nakon što bi se izglasalo nepovjerenje aktuelnoj Vladi. O tome se stalno govori u javnosti, ali je opozicije povukla nedavno, sa dnevnog reda sjednice Skupštine izglasavanje o nepovjerenju Krivokapićevom kabinetu.
Nakon izjave Miroslava Lajčaka da aktuelna Vlada nema podršku većine u Skupštini, došlo je do potpisivanja pomenutog memoranduma. U javnosti se spekulisalo da bi novi premijer mogao biti Dritan Abazović, ali i da je zbog pristanka SNP-a da potpiše memorandum ta partija u nezvaničnim pregovorima dobila ponudu da dobije premijera i čak pet ministara u novoj Vladi.
Dakle, imamo situaciju da Krivokapićeva Vlada odavno nema podršku svih poslanika parlamentarne većine i da se taj broj podrške mijenja iz dana u dan, ili časa u čas. Ono što se kaže ujutro, više ne važi na podne ili do večeri. U Skupštini se očekuje izglasavanje budžeta za narednu godinu i novog Tužilačkog savjeta. Izvjesno je samo da Crnu Goru očekuju turbulentna politička dešavanja u narednom periodu, a bilo kakve prognoze sigurne su kao tiket u kladionici.
Milo Đukanović  - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
Milo Đukanović „objasnio“ zašto nije pala Vlada Crne Gore i izneo novi rok za smenu
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović  - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
REGION
Krivokapić: Đukanoviću, spustite taj nervozno podignuti prst, sa njim više nikoga ne možete zaplašiti
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
REGION
Abazović odgovorio da li bi sarađivao sa DPS-om
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala