- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Crna Gora kreće u uvođenje 5G mreže

5G - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crna Gore, u saradnji sa Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP), pripremilo je Mapu puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža, koju je Vlada Crne Gore usvojila na sednici u četvrtak.
Svrha ovog dokumenta je da podstakne realizaciju neophodnih aktivnosti na uvođenju 5G mobilnih mreža za period do kraja 2022. godine, do kada se očekuje da će biti usvojena nacionalna 5G strategija, kojom će se definisati dalje aktivnosti po pitanju razvoja 5G mobilnih mreža u Crnoj Gori.
Mapa puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža ujedno predstavlja važan segment Memoranduma o razumevanju o 5G planu za digitalnu transformaciju regiona Zapadnog Balkana, čiji je potpisnik i Crna Gora, prenose crnogorski mediji.
Evropska unija je, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), finansirala projekat unapređenja razvoja širokopojasne infrastrukture u Crnoj Gori, vredan 550.000 evra, sa ciljem poboljšanja pokrivenosti teritorije fiksnom širokopojasnom infrastrukturom.
U okviru projekta izvršena je procena trenutnog stanja u Crnoj Gori i planova telekomunikacionih operatora za postavljanje infrastrukture, na osnovu čega je urađena Studija izvodljivosti i analiza troškova i koristi za razvoj regionalne širokopojasne infrastrukture u Crnoj Gori, uključujući i Tržišne modele i Plan strategije nabavki, prenosi B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala