- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cene gasa rastu munjevito, hoće li biti restrikcija struje

© AP Photo / Tokuyuki Komiyama via APMenhetn u mraku
Menhetn u mraku - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Predstojeći božićni i novogodišnji praznici, kada neće raditi većina firmi u EU, donekle će relaksirati situaciju sa elektirčnom energijom čija je cena na berzi izačla čak na 500 evra za megavta-sat. Šta će se, pak, dešavati u januaru i februaru, teško je predvideti, jer će dosta toga zavisiti od vremenskih uslova.
Uz ovu konstataciju, ekspert u sektoru energetike i resursa u „Diloitu Srbija“, nekadašnji direktor „EPS Snabdevanja“, Željko Marković, za Sputnjik kaže da, ipak ne očekuje da Evropa u nekom trenutku bude u mraku.

Restrikcije struje neki već najavili

Ono što je u EU malo ko mogao da predvidi i u najgorem slučaju, sada, međutim, ne izgleda tako nemoguće. Pogotovo posle najave dojučerašnje izvoznice struje, Francuske, da bi mogla i da posegne za restrikcijama struje.
Kada je Španija podstaknuta cenom struje, koja je u septembru izašla na 160 evra za megavat-sat, što je u odnosu na avgustovsku bio rast od nepunih 50 odsto, zatražila od Brisela da Evropska komisija donese mere koje bi predupredile situaciju kakva je sada, niko nije mogao da pretpostavi do čega će doći.
„Imamo spremnu odredbu o sporazumnom prekidu isporuke električne energije velikim industrijskim potrošačima", kazala je francuska ministarka Barbara Pompili, objašnjavajući mere koje Vlada Francuske preduzima kako bi obezbedila sprečavanje eventualnih širih restrikcija za stanovništvo.
Sa Francuskom, koja je ostala bez gotovo 13 odsto proizvodnih energetskih kapaciteta zbog bezbednosnog problema u najmanje dve francuske nuklearke, u problemu bi se mogli naći i oni koji kupuju francusku struju. Reč je, pre svega, o severozapadnim zemljama EU i Velikoj Britaniji.
© Fotolia / vencavFrancuska je ostala bez gotovo 13 odsto proizvodnih energetskih kapaciteta zbog problema u dve nuklearke
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Francuska je ostala bez gotovo 13 odsto proizvodnih energetskih kapaciteta zbog problema u dve nuklearke

Domino efekat

„Sada postoji mogućnost da dođe i do domino efekta, s obzrom na to da su Francuzi izvozili električnu energiju, a sada će biti priniđeni u nekom narednom periodu da je uvoze. S druge strane, cena gasa je još skočila. Ona u suštini diktira cenu električne energije pa zato danas imamo rekordne cene električne energije koje su i preko 500 evra po megavt-satu“, kaže Marković.
A cena gasa raste gotovo na dnevnom nivou. Dok je 17. decembra iznosila 1560 dolara za hiljadu kubnih metara, sledećeg trgovačkog dana na Londonskoj berzi je bila veća od 1.700 dolara, da bi sada premašila 2100 dolara.
Glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinat u intervjuu za Frans pres priznaje da je Evropa u velikom riziku ako zima bude jaka, i da bi to moglo da dovede do mnogo većih prekida struje.

Nestašica i u februaru

Da je situacija dosta kritična, sagovornik Sputnjika, ilustruje i podacima sa berzi koji ukazuju na to da će nestašica biti aktuelna i u februaru.
„Fjučers za januar, odnosno isporuke struje za januaru su jeftinije nego za februar, što se dovodi u relaciju sa stanjem u skladištima gasa. Zima, takoreći, još nije počela, a njihova skladišta gasa, kako stižu informacije, su na nekih 60 odsto kapaciteta ispražnjena, što se obično dešava tek početkom februara“, ističe ekspert za energetiku.
On napominje da u ovakvim situacijama nije reč samo o interventnim redukcijama, nego bi to mogle da budu i planske. Prosto, kada vidite da nemate elktrične enrgije morate da redukujete neke potrošače. Da li će time biti obuhvaćena samo privreda, koja u EU u proseku troši 70 odsto ukupne električne energije, ili ćete redukovati i domaćinstva, to, kako kaže, sada zavisi od toga koliko je sistem ugrožen.

Kako zaštiti stanovništvo

Svaka zemlja ima razrađene planove i havarijskih i tih planskih redukcija, ističe Marković, dodajući da se takvi planovi, zlu ne trebalo, rade iz godine u godinu.
Na podsećanje da su pojedine zemlje EU već preduzele različite mere kako bi zaštitile stanovništvo od prevelikog udara cene struje na kućni budžet, on kaže da svakako, neke mere moraju da se primene, ali da su modeli različiti.
„Neke države to subveniconišu, neke mogu da kombiju subvencije sa smanjenjem pojedinih davanja, poput smanjenja, ili privremenog ukidanja akcize. Negde gde su firme koje se bave energetikom u državnom vlasništvu može da se razmišnja i o zamrzavanju cena“, kaže on.
© Sputnik / StringerSvaka zemlja, za svaki slučaj, ima razrađene planove i havarijskih i planskih redukcija
Vodovi za električnu energiju - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Svaka zemlja, za svaki slučaj, ima razrađene planove i havarijskih i planskih redukcija
U skladu sa situacijom i mogućnostima neke su već tako i postupile.
Norveška država je odlučila bukvalno da podeli troškove sa građanima plativši polovinu onoga što prelazi graničnu cenu od 7,8 centi po kilovatu. Poljska je smanjila akcize na benzin i PDV na struju i gas, Bugarska je zamrzla cene struje i grejanja do 31. marta.

Čeka se proleće

Na pitanje da li se, ako ni zbog čega drugog, smirivanje situacije može očekivati sa lepšim danima s proleća, naš sagovornik kaže da je to sigurno.

„Čim se potrošnja bude smanjila, realno je očekivati da će se smanjiti i cena električne enrgije. Tada gasne elektrane verovatno neće morati da imaju neku proizvodnju, verovatno će se smanjiti i cena gasa, jer onda neće biti potreban u tolikim količinama. S druge strane, tu je i pitanje puštanja Severnog toka 2 i obezbeđivanja kapaciteta za gas, kao i cene po kojoj će da se on prodaje“, mišljenja je Marković.

Prema njegovim očekivanjima, do smanjenja cena će doći i takva očekivanja su na neki način ugrađena i u berzanske cene električne energije koja se za 2023. prodaje po nekih 150-160 evra, a za 2024. po 100 evra po megavta-satu.
One su , naravno podložne promeni, što će biti iskazano na dnevnom tržištu, bilo rastom ili padom cene, zaključio je sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala