- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Božić po gregorijanskom kalendaru: Čestitke zvaničnika vernicima u Srbiji

© Tanjug / PREDRAG MITICMisa u Beogradu povodom Božića po gregorijanskom kalendaru
Misa u Beogradu povodom Božića po gregorijanskom kalendaru - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Pratite nas
Rimokatolička crkva i svi hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, najradosniji praznik kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista.
Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, koji simbolizuje dolazak sina Božjeg na zemlju, vernici proslavljaju širom planete ali i na međunarodnoj svemirskoj stanici, udaljenoj 420 kilometara od zemlje.
Radost praznika rođenja Isusa Hrista, kako prenosi CNBC, širi se i na Antarktiku gde postoji 70 različitih istraživačkih stanica u kojima rade ljudi iz 29 zemalja.
U hrišćanstvu se veruje da je Isus Hrist rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema, te da je njegovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu, čime je ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.
U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, a misu u Beogradu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar koji će danas, na Božić služiti u Crkvi svetog Ante u 10 sati.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica vlade Ana Brnabić i ostali ministri čestitali su vernicima i nadbiskupu Hočevaru Božić uz želju da im donese duhovni mir, zdravlje i napredak na svim životnim poljima.
„Želim da duh Božića bude i u narednoj godini podsticaj da, svedočeći svoju tradiciju, složno i zajednički delujemo za napredak Republike Srbije“, naveo je predsednik.
Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.
U Srbiji osim katolika, Božić danas slave i pripadnici rumunske nacionalne zajednice, iako su pravoslavne veroispovesti, jer poštuju revidirani julijanski kalendar koji je 1923. godine načinio Milutin Milanković.
Božić danas slave Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, poput Grčke, a 7. januara Božić slave Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, egipatski Kopti kao i grčki starokalendarci.
Beogradski nadbiskup poručio je u božićnoj poslanici da nam Božić najjasnije pokazuje pravac u kom moramo ići ako želimo da budemo srećni.
Kako je podsetio, Božić je najcelovitije nadahnuće svima nama, zemaljskim ljudima, večnim tražiteljima sreće, ali i večno nezadovoljnim bićima.
„Rođenje sina Božijeg govori da nije istina da ne postoji čist vazduh i čista voda. Govori i da imamo lek za sve bolesti, kao i da postoji nadahnuće za baš sve ljude u svim dolinama naše planete“, naveo je u poslanici Hočevar, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala