- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Žele haos: Strane službe vršljaju - krajnji cilj je sukob

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnici tokom razmene zarobljenika na neutralnoj teritoriji Donbasa
Ukrajinski vojnici tokom razmene zarobljenika na neutralnoj teritoriji Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Ne može se tačno znati koje sve službe, privatne ili državne, i kojih zemalja vršljaju sa svojim strukturama za vojne operacije po Ukrajini pokušavajući da izazovu haos, ali je evidentno da postoje, kaže diplomata u penziji Zoran Milivojević povodom upozorenja Moskve da se obim stranog prisustva u Ukrajini povećava.
Pored isporuka naoružanja koje Ukrajini malo-malo pa stižu iz zapadnih zemalja, pre svega iz SAD, sve je više i stranih vojnih instruktora. Kako je istakla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, na liniji razdvajanja u Donbasu nalazi se 4.000 vojnih instruktora iz SAD.
Diplomata Zoran Milivojević ističe da je suština svega ovoga da se stvara ambijent za eskalaciju sukoba, a ne za traženje rešenja.
„To je ključna stvar, isto kao što je ključna stvar što Zapad ignoriše Minski sporazum i što pokušava da preko neke eskalacije sukoba uvuče Rusiju u konflikt kako bi primenio ne samo sankcije, već i da bi Rusiju optužili za intervenciju,“ kaže naš sagovornik.

Pokušaj da se izazove Rusija

Jedina formula je, ističe Milivojević, da se sedne za sto i da se pregovora o onome što Rusija nudi a to je da se nađe pravno-političko rešenje i time spreči sukob.
„Jer ako ako do tog sukoba dođe Evropa neće biti iz njega izuzeta. Tako da ja ne razumem Evropljane zašto prihvataju da budu uključeni u tu vrstu sukoba i rizika,“ pita se Milivojević.
On ističe i da bi trebalo veoma ozbiljno shvatiti ruska upozorenja.
„Potpuno je van pameti da neko misli da će Rusija da prihvati da joj na samoj granici budu oni koji je direktno ugrožavaju. Takođe je jasno da namere za širenje NATO u, kako na Zapadu, „obuzdavanju“ Rusije nisu dobronamerne. Dakle, idu u korist eskalacije a ne mira,“ uveren je Milivojević.

Amerikancima više odgovara rat nego mir

Činjenica je, nastavlja naš sagovornik, da je zapadna supremacija na globalnoj sceni, pre svega Američka na silaznoj liniji, i u takvoj situaciji, Amerikancima više odgovora sukob nego mir.
„U uslovima mira njihov uticaj će mnogo brže opadati nego što je to slučaj sada. To što imamo tamo na terenu i što je u funkciji sukoba sasvim sigurno ne doprinosi rešenju koje bi moglo da nam donese spokoj,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.
Samo prisustvo raznih bezbednosnih struktura, naglašava Milivojević, se kroz medije i druge opcije fabrikuje ambijent u kome je moguć sukob, za koji treba optužiti Rusiju.
„S druge strane, stvarju se uslovi na terenu. Naoružavanje Ukrajine, paravojne formacije, nagomilavanje sile u prostoru Donbasa ukazuje na scenario da se možda Ukrajina natera da to pitanje reši vojno, po ugledu na Nagorno - Karabah kao što je Azerbejdžan nedavno uradio. A ovde se ne radi o Rusiji, već o ruskom narodu koji tu živi što bi i njihovu, i bezbednost Rusije dovelo u pitanje,“ kaže on.

Širenje lažne histerije

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova, osim što je upozorila da se obim stranog prisustva u Ukrajini povećava iz godine u godinu, navela je i da se strani vojnici u Donbasu bave huškanjem, dok Kijev nastoji da legalizuje njihovo prisustvo, kako bi zaobišli odredbe Minskih sporazuma o povlačenju stranih oružanih formacija, vojne tehnike i plaćenika sa teritorije Ukrajine.
„Ti instruktori se otvoreno bave huškanjem i direktno rukovode događajima koji se odvijaju pred našim očima. Štaviše, odnedavno su ti instruktori dobili pravo da steknu ukrajinsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri. To nije licemerje, to nisu dvostruki standardi, to je svojevrsno svetogrđe i ruganje“, rekla je ona.
Takođe je ukazala da se vojni budžet Ukrajine povećao za 20 odsto i da vlasti planiraju da nabave i ofanzivno naoružanje.
Prema njenim rečima, Ukrajina se sprema da silom reši pitanje Donbasa, pri tom šireći histeriju u vezi s navodnim napadom Rusije da bi odvukao pažnju građana sa neispunjenih obećanja o Donbasu.
„U glavnom gradu Ukrajine i drugom gradovima održane su provere skloništa, probe sirena za vazdušnu opasnost. Drugim rečima, oni smatraju da ko nije umro u Ukrajini od građanskog rata, treba da umre od straha“, rekla je Zaharova i dodala da su na granici s Rusijom počeli sa kopanjem rovova i kanala.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala