- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Obim stranog prisustva u Ukrajini sve veći, u Donbasu 4.000 američkih instruktora

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslove Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslove Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Ukrajina se sprema da silom reši pitanje Donbasa, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i upozorila da se obim stranog prisustva u toj zemlji neprekidno povećava.
„Umesto da okončaju građanski rat koji traje već osam godina, Kijev se izgleda sprema da silom reši problem Donbasa, kako oni to nazivaju“, rekla je Zaharova na brifingu za novinare.
Pored toga, dodala je, Kijev širi histeriju u vezi s navodnim napadom Rusije da bi odvukao pažnju građana sa neispunjenih obećanja o Donbasu.
„U glavnom gradu Ukrajine i drugom gradovima održane su provere skloništa, probe sirena za vazdušnu opasnost. Drugim rečima, oni smatraju da ko nije umro u Ukrajini od građanskog rata, treba da umre od straha“, rekla je Zaharova i dodala da su na granici s Rusijom počeli sa kopanjem rovova i kanala.
Zaharova je upozorila da se obim stranog prisustva u Ukrajini povećava iz godine u godinu i da se na liniji razdvajanja u Donbasu nalazi 4.000 vojnih instruktora iz SAD.
Strani vojnici u Donbasu se bave huškanjem, dok Kijev nastoji da legalizuje njihovo prisustvo kako bi zaobišli odredbe Minskih sporazuma o povlačenju stranih oružanih formacija, vojne tehnike i plaćenika sa teritorije Ukrajine, istakla je portparolka.
„Ti instruktori se otvoreno bave huškanjem i direktno rukovode događajima koji se odvijaju pred našim očima. Štaviše, odnedavno su ti instruktori dobili pravo da steknu ukrajinsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri. To nije licemerje, to nisu dvostruki standardi, to je svojevrsno svetogrđe i ruganje“, rekla je ona.
Takođe je ukazala da se vojni budžet Ukrajine povećao za 20 odsto i da vlasti planiraju da nabave i ofanzivno naoružanje.
Zaharova je navela da je ukrajinski premijer Denis Šmigelj u govoru u Radi 17. decembra najavio povećanje vojnog budžeta zemlje u narednoj godini do skoro 12 milijardi dolara, odnosno za 20 odsto.

„Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov pozvao zapadne zemlje da dostave Kijevu pored odbrambenog i ofanzivno naoružanje da bi, izgleda, pitanje Donbasa konačno zatvorili?“, navela je ona.

U tom kontekstu Rusija je pozvala Zapad da prestane da gleda kroz prste na aktivnosti Kijeva i da uloži napore kako bi podstakao ukrajinske vlasti da primene Minske sporazume.

„Ko zna koji put pozivamo zapadne pokrovitelje Ukrajine, uključujući i međunarodne strukture, koji se trude da ne primećuju ništa od onoga što se tamo dešava, da prestanu da okreću glavu ili da gledaju kroz prste na aktivnosti kijevskog režima i da ulože bar minimalne napore kako bi ih podstakli da ispune Minske sporazume“, istakla je Zaharova.

Izjave Kijeva o tome da teže deeskalaciji situacije u Donbasu zvuče kao laž, zaključila je Zaharova.
Obuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Podkast
Ko režira „invaziju“ na Ukrajinu | Prorok
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin o Ukrajini: Stiče se utisak da se spremaju na treću vojnu operaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala