- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Oni koji ne daju „Severnom toku 2“ da proradi – postupaju glupo

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da oni koji ne dozvoljavaju da projekat „Severni tok 2“ proradi postupaju glupo.
Ruski lider je prokomentarisao izveštaj lidera stranke LDPR Vladimira Žirinovskog koji je naveo da „u Evropi sami ne puštaju u rad 'Severni tok 2', a sada će se smrzavati“, istakavši da se slaže sa njegovim ocenama.

„Što se tiče 'Severnog tok 2'... to je još i glupo za one koji ne dozvoljavaju da taj sistem radi, jer bi dodatne isporuke gasa na evropsko tržište sigurno snizili cenu na berzi, na spot tržištu“, rekao je Putin na sednici Državnog saveta i Saveta za nauku i obrazovanje.

Kako je dodao, mnoge zemlje, uključujući Ukrajinu, same nisu htele da kupuju gas direktno od Rusije.
„To je bio njihov izbor, ne žele da kupuju direktno od nas. I za njih bi se cena snizila, značajno. Jednostavno sami režu granu na kojoj sede. To je iznenađujuće, ali dobro, to je njihov izbor. Nismo to mi smislili, nego oni“, istakao je ruski predsednik.
Putin je dodao da su evropske zemlje same doprinele poskupljenju goriva, jer su počele sa reversnim isporukama ruskog gasa.
Podsetimo, „Gasprom“ ni danas, četvrti dan zaredom nije rezervisao kapacitete gasovoda „Jamal-Evropa“ za tranzit gasa kroz Poljsku, pokazuju podaci aukcije na platformi „GSA platform“. Kako navode u ruskoj kompaniji, razlog za to je nedovoljna potražnja.
Energetska kriza u Evropi i načini za njeno prevazilaženje bili su tema emisije „Energija Sputnjika“, čiji je gost bio dr Goran Radosavljević.
Štand kompanije Gasprom na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin oštro o optužbama da je „Gasprom“ kriv za energetsku krizu: Sve vreme lažu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala