Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština traži vanredno stanje, ministarka okrivila Srbiju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPriština
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Kolaps energetskog sistema izazvao je brojne probleme na Kosovu i Metohiji te je poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja izjavio da premijer Aljbin Kurti treba da razreši deo kabineta koji pokriva energetski sektor, kao i da bi Vlada trebalo da proglasi vanredno stanje, preneli su prištinski mediji.
„Poručujemo Kurtiju da proglasi vanredno stanje i raspusti deo kabineta koji pokriva energetski sektor“, izjavio je Šalja.
Poslanik DPK je naglasio da je Kosovo u dubokoj energetskoj krizi i da su posledice velike u svim oblastima.
„Ušli smo u krizu, ali nemamo podatke o tome kada i kako ćemo izaći iz nje, kako i koliko će se građani nositi sa ovom situacijom u zimskoj sezoni. Glavna odgovornost pripada Vladi Kosova u svim sektorima. Vlada nije uradila svoj posao“, dodao je on.

Ministarka optužila Srbiju

Međutim, ministarka ekonomije privremenih institucija u Prištini Artane Rizvanoli smatra da na energetsku krizu na Kosmetu utiče i činjenica da Srbija blokira energetske vodove i da to stvara opterećenja u energetskom sistemu i u drugim zemljama u regionu, kao što su Severna Makedonija i Albanija, prenosi Koha.
Rizvanoli je naglasila da je za samo dva dana potrošnja struje uvećana za 14 posto.
"Srbija je blokirala energetski vod između nas i to nije nešto novo. Ipak, u ovako kriznoj situaciji to dodatno pogoršava situaciju. To uzrokuje opterećenje mreža i u drugim zemljama. Još smo ograničeniji u kupovini energije, pa često nemamo izbora osim da kupujemo po visokim cenama", izjavila je Rizvanoli na konferenciji za novinare.
Dodala je da je potrošnja električne energije najveća koja je ikada zabeležena.
"Za razliku od prošle godine, trošimo mnogo više. Potrošnja je za dva dana, od 19. do 21. decembra, porasla za 14 odsto. Sa svih aspekata suočeni smo sa faktorima koji negativno utiču na energetsku situaciju", pojasnila je Rizvanoli, a preneo portal Kosovo onlajn.
Saobraćajna gužva - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
SRBIJA
Kolaps u Prištini zbog restrikcija struje: Semafori ne rade, blokiran saobraćaj, građani se bune
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala