Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Obeleženo 100 godina od osnivanja Prve srpsko-ruske gimnazije u Kikindi /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Ruski dom Spomen-ploča na zgradi Osnovne škole „Jovan Popović” u Kikindi
Spomen-ploča na zgradi Osnovne škole „Jovan Popović” u Kikindi  - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Otkrivanjem spomen-ploče na zgradi Osnovne škole „Jovan Popović” u Kikindi svečano je obeleženo 100 godina postojanja Prve srpsko-ruske devojačke gimnazije.
Spomen-ploču su u četvrtak otkrili Aleksandar Konanihin, ataše za kulturu i prvi savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.
„Izražavam duboku zahvalnost u ime ruskog naroda jer niste zaboravili na Ruse koji su ovde pronašli svoju drugu otadžbinu“, poručio je Konanihin.
Gradonačelnik Kikinde je istakao da je ovo prilika da se podsetimo na bratske veze između Rusije i Srbije i ruske emigracije čiji je uticaj pre sto i više godina bio značajan.
Svečanom događaju prisustvovao je i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov, a otkrivanju spomen-ploče prethodio je sastanak u Gradskoj kući sa predstavnicima lokalnih vlasti.
Prilikom posete školi ,,Jovan Popović“, istraživač ruske emigracije u Srbiji Aleksej Arsenjev, govorio je o istoriji Prve srpsko-ruske devojačke gimnazije i životu ruske dijaspore u Kikindi. Prema njegovim rečima, nakon završetka Prvog svetskog rata i Oktobarske revolucije u Rusiji, u novoformiranu Kraljevinu SHS stigao je veliki broj ruskih izbeglica: u zgradi škole tada je bio smešten Crveni krst i Prihvatni centar za ruske emigrante.
© Foto : Sputnjiku ustupio Ruski dom Spomen-ploča na zgradi Osnovne škole „Jovan Popović” u Kikindi
Spomen-ploča na zgradi Osnovne škole „Jovan Popović” u Kikindi  - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Spomen-ploča na zgradi Osnovne škole „Jovan Popović” u Kikindi
Od 1921. godine škola postaje gimnazija za učenice ruske nacionalnosti koje su živele u Kikindi.

Maturiralo oko 200 devojaka

Zasluga za njeno osnivanje pripada Nataliji Kornelijevni Erdelji, bivšoj pitomici čuvenog Smoljnog instituta, kasnije glumici Aleksandrinskog teatra u Petrogradu. Zatekavši se u emigraciji, ona je već prvih dana osetila potrebu negovanja ruskog duha među devojkama, po uzoru na devojački institut koji je i sama završila sa medaljom. Novoosnovana škola dobila je naziv Prva rusko-srpska gimnazija sa internatom, mada je za sve vreme postojanja pohađalo samo šest do osam Srpkinja.
Do zatvaranja gimnazije 1931. godine maturiralo je oko 200 devojaka.
Poseta Kikindi završena je obilaskom Ruskog kutka, koji je nedavno otvoren u Kulturnom centru grada uz podršku Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu.
Inicijativu za postavljanje spomen-ploče pokrenulo je Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Kikinda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala