Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi zakon: Od prvog septembra školska godina počinje himnom Srbije, kazne do 1.000.000 dinara

© Tanjug / TARA RADOVANOVICŠkola, Srbija
Škola, Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Skupština Srbije usvojila je u četvrtak veče set zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima su izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje definišu da školska godina počinje 1. septembra himnom Srbije.
U slučaju da obrazovna ustanova ne izvede himnu moraće da plati predviđene su novčane kazne od 100.000 do milion dinara.
Takođe, i direktor škole odnosno odgovorno lice može biti novčano kažnjeno u iznosu od 25.000 dinara do 100.000 dinara.
U zakonu se navodi da se učenik ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom, i tri puta u srednjem obrazovanju.
Skupština je usvojila Zakona o inovacionoj delatnosti, kojim je, između ostalog, predviđeno uspostavljenje mreže naučno-tehnoloških parkova.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da su zakonom definisani subjekti nacionalnog investicionog sistema.
“To su inovativni objekti, startap centri, nosioci inovacione delatnosti i spinofovi, zatim subjekti inovacione infrastrukture, naučno-tehnoški parkovi i organizacije za podršku startapovima”, rekao je Ružić u raspravi.
Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je naveo da se on usaglašava sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Kako je objasnio, usaglašavanje se odnosi na odredbe koje se tiču uvođenja državne mature.
“Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem je donela odluku o pomeranju roka za primenu državne mature na 2022/2023.godinu za trogodišnje srednje škole, odnosno 2023/2024.godinu za opštu umetničku i stručnu maturu”, rekao je Ružić.
Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmene se, kaže, vrše u cilju usaglašavanja sa odredbama zakona kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja radi unapređivanja pojedinih rešenja.
Dopune zakona se, dodaje Ružić, odnose na mogućnost ostvarivanja programa na stranom jeziku, odnosno dvojezično na stranom jeziku i na srpskom jeziku ili na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala