- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

NIS preuzeo pančevačku „Petrohemiju“ /foto/

© Tanjug / ZORAN ZESTICRafinerija nafte u Pančevu
Rafinerija nafte u Pančevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Ministarstvo privrede, NIS i „Petrohemija“ potpisali su ugovor o strateškom partnerstvu kojim će NIS postati vlasnik 90 odsto akcija „Petrohemije“, dovršiti dokapitalizaciju u visini od 150 miliona evra, kao i izgradnju za postrojenja za proizvodnju polipropilena.
Ugovor su, u Ministarstvu privrede, potpisali ministarka Anđelka Atanasković, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i generalni direktor Petrohemije Velimir Unković.
Ugovor predviđa da NIS svoj udeo u akcijama „Petrohemije“ poveća sa sadašnjih 20,86 odsto na 90 odsto akcija, kao i da izgradnji polipropilen postrojenje od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.
Strategija daljeg razvoja „Petrohemije“ zasnivaće se na modernizaciji osnovnih proizvodnih kapaciteta i izgradnji novih postrojenja, a zatim na povećanju energetske efikasnosti i efikasnosti poslovanja, kao i na realizaciji projekta iz oblasti zaštite životne sredine.
Cilj strateškog partnerstva je obezbeđivanje dugoročno održivog poslovanja HIP Petrohemije i jačanje njene konkurentnosti na tržištu.
© Sputnik / Stefan ĐurićPotpisan ugovor kojim NIS postaje većinski vlasnik pančevačke „Petrohemije“
Potpisan ugovor kojim NIS postaje većinski vlasnik pančevačke „Petrohemije“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Potpisan ugovor kojim NIS postaje većinski vlasnik pančevačke „Petrohemije“
NIS ovim poslovnim iskorakom nastavlja diverzifikaciju svog poslovanja i ulazi u petrohemijski biznis.
Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da pronalaženjem strateškog investitora Ministarstvo privrede osiguralo poslovanje „Petrohemije“ u narednim godinama, sigurna radna mesta i bolje uslove rada zaposlenima u toj kompaniji.
„Dobijanjem novog postrojenja, ‘Petrohemija’ će imati priliku da poboljša svoje poslovne rezultate i potvrdi svoju poziciju kao jednog od najvećih izvoznika u Srbiji. Sve to će doprineti unapređenju poslovne klime i dalji privredni razvoj, kako lokalne zajednice, tako i cele Republike. Sigurni smo da ćemo zajedničkim naporima Vlade i kompanije NIS zaokružiti još jednu uspešnu privatizaciju koja će doprineti daljem rastu BDP-a i boljem pozicioniranju Srbije u evropskim i svetskim privrednim tokovima“, kazala je ona.
© Sputnik / Stefan ĐurićUgovor predviđa da NIS svoj udeo u akcijama „Petrohemije“ poveća sa sadašnjih 20,86 odsto na 90 odsto akcija.
Potpisan ugovor kojim NIS postaje većinski vlasnik pančevačke „Petrohemije“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Ugovor predviđa da NIS svoj udeo u akcijama „Petrohemije“ poveća sa sadašnjih 20,86 odsto na 90 odsto akcija.
Tjurdenjev je kazao da je NIS svojim razvojem i ulaganjima višim od tri milijarde evra od 2009. godine pokazao da je pouzdan partner Srbije u modernizaciji domaćeg naftnog sektora.
„Uveren sam da ćemo sada jednako uspešno zajednički razvijati i ‘Petrohemiju’ i želeo bih da zahvalim predstavnicima Srbije što su nam pružili tu priliku. NIS i ‘Petrohemija’ su dugogodišnji partneri i vidimo značajan potencijal i mnogo mogućnosti za dalju sinergiju i jačanje naše konkurentnosti na zahtevnom tržištu“, istakao je on.
Unković je rekao da se zaključenjem transakcije omogućava potpuna integracija rafinerijsko-petrohemijske prerade i da će biti realizovana svaka ekonomski isplativa optimizacija te prerade, što uključuje investiranje u nove proizvodne kapacitete.
„Na taj način rafinerijsko-petrohemijska prerada dobiće na konkurentnosti i postati ekonomski održiva na vrlo zahtevnom evropskom tržištu. Samim tim, na boljitku će biti svi i Srbija i NIS i ‘Petrohemija’. Mislim da je posao koji sada radimo veoma povoljan za sve tri strane”, napomenuo je Unković.
Podsetimo, NIS je jedan od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u jugoistočnoj Evropi. Većinski akcionar te kompanije je ruski „Gasprom njeft“ koji poseduje 56,15 odsto akcijskog kapitala, dok je 29,87 odsto akcija u vlasništvu Srbije. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, manjinskim akcionarima...
S druge strane, HIP Petrohemija je najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Srbiji i značajna kompanija hemijske industrije u jugoistočnoj Evropi. U njenom kompleksu trenutno može da se proizvede 600 hiljada tona petrohemikalija godišnje.
Rafinerija nafte u Pančevu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
EKONOMIJA
Širom otvorena vrata Gaspromu: NIS će udahnuti novi život Petrohemiji
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala