- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Na konzulat Rusije na zapadu Ukrajine bačen molotovljev koktel – Rusija hitno reagovala

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Otpravnik poslova Ukrajine u Rusiji pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je uručena protestna nota zbog napada na ruski Generalni konzulat u Lavovu koji se noćas dogodio, saopšteno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
U noći 24. decembra izvršen je teroristički akt protiv Generalnog konzulata Rusije u Lavovu. Nepoznata osoba bacila je u pravcu ulaza na teritoriju konzulata molotovljev koktel koji se zapalio i stvorio pretnju po bezbednost stranog predstavništva. Niko od zaposlenih nije povređen.
„U Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je otpravnik poslova Ukrajine u Rusiji. Izražen mu je odlučan protest i izneti su zahtevi da ukrajinska strana ispuni međunarodne obaveze koje se tiču osiguravanja bezbednosti i obezbeđivanja dodatnih uslova za normalno funkcionisanje ruskih diplomatskih i konzularnih predstavništava“, precizirano je na sajtu MIP Rusije.
Takođe je saopšteno da je Generalni konzulat Rusije uputio notu regionalnom predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine zbog napada, a istu notu je uputila i ambasada Rusije u Kijevu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine.
Generalni konzulat Rusije zahteva od načelnika Glavne uprave Nacionalne policije u Lavovu da preduzme hitne mere za jačanje bezbednosti konzulata i njegovih zaposlenih, a takođe za pronalaženje i kažnjavanje odgovornih lica.

„Ovaj opasni incident od strane ukrajinskih vlasti predstavlja direktno kršenje Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz 1963. godine, Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina protiv lica pod međunarodnom zaštitom, uključujući diplomate, iz 1973. godine, kao i Konzularne konvencije između Rusije i Ukrajine iz 1993. godine. Očigledno da je ta užasna i nedopustiva akcija posledica raspirivanja rusofobične histerije u Ukrajini, raspirivanja mržnje i neprijateljstva prema Rusiji“, navodi se u saopštenju ruske strane.

Moskva očekuje da će ukrajinske vlasti preduzeti neophodne korake da ispune svoje međunarodno-pravne obaveze, identifikuju i procesuiraju odgovorne i pruže garancije da se takvi incidenti neće ponoviti.
„Takođe očekujemo izvinjenje zbog toga što Kijev nije ispunio svoju obavezu da osigura odgovarajuću bezbednost ruskog konzulata“, poručuje rusko Ministarstvo.
Kako je saopštila policija u Lavovu, tokom noćašnjeg napada niko nije povređen, a nije pričinjena šteta na objektu. Pokrenut je postupak prema članu „huliganstvo“.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
Kremlj o „pripremi ruske invazije“ na Ukrajinu: Zapad veštački raspiruje histeriju, biće posledica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala