- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nadamo se da će Amerika imati dovoljno razuma da ne pretvori Balkan u front protiv Rusije

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i poslovni centar "Moskva siti"
Pogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i poslovni centar Moskva siti - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Rusija računa da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena imati političku volju i dovoljno razuma da ne pretvori Balkan u još jedan front borbe protiv Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Na tezu o tome da je BiH „žrtva rusko-američkog konflikta“ Lavrov kaže da Rusija ne rešava svoja pitanja na račun tuđih interesa i ne stavlja partnere pred lažan izbor – „ili ste s nama ili ste protiv nas“.

„Naš principijelni stav je dobro poznat – za regionalne probleme potrebna su regionalna rešenja na bazi inkluzivnog dijaloga i uz uzimanje u obzir stavova svih zainteresovanih strana. Pri tome, moram da primetim da u poslednje vreme Vašington izbegava da sa nama diskutuje ne samo o BiH, nego o balkanskom pitanju kao takvom. Nadamo se da će Bajdenova administracija imati dovoljno političke volje i razuma da ne pretvori Balkan u još jedan front protiv Rusije jer će to imati fatalne posledice po Evropu u celini“, rekao je Lavrov u intervjuu za sarajevsko „Oslobođenje“.

Upitan šta je glavni interes Rusije na Balkanu, šef ruske diplomatije je rekao da su to mir, bezbednost i stabilnost.
„Ne treba tražiti neki skriveni smisao u ruskoj politici. To nema perspektivu. Mi sa svima sarađujemo na bazi uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti, transparentnosti i na bazi principa međunarodnog prava, pre svega Povelje UN“, istakao je Lavrov.
Mit o „malignom uticaju“ Moskve je veštački stvoren, napominje on.

„Uporno na njemu insistiraju ovdašnji rusofobi s ciljem da otruju atmosferu saradnje u regionu. To bi, verovatno, odgovaralo interesima pojedinačnih aktera izvan regiona koji više vole ‘lov u mutnom’“, naveo je ruski ministar.

Stavljanje balkanskih država pred veštački izbor „EU ili Rusija“ je kontraproduktivno i nepravedno, a istovremeno time se u regionu podstiče stvaranje novih linija podele i onemogućava saradnja, ističe šef ruske diplomatije.
On je, takođe, skrenuo pažnju na to da se volja građana balkanskih država često ignoriše.
„Pogledajte čime je to rezultiralo u Crnoj Gori koju su bukvalno uvukli u NATO uprkos stavu većine. Zbog čega lomiti preko kolena i na silu gurati evroatlantsku agendu? Uzgred, svi se odlično sećaju šta je NATO napravio u regionu 90-tih godina. Posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom na sebi će osećati, na žalost, mnoge naredne generacije lokalnog stanovništva“, rekao je on.

Srbija ključni partner Rusije na Balkanu

Lavrov je ponovio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu i da Moskva izuzetno ceni strateško partnerstvo s Beogradom i ulaže napore za dalje sveobuhvatno unapređenje bilateralnih odnosa.
Po pitanju Kosova ruski stav je dobro poznat, istakao je Lavrov.

„Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje na bazi Rezolucije SB UN 1244. To rešenje mora da bude odobreno u Savetu bezbednosti jer se radi o osiguravanju međunarodnog mira“, rekao je Lavrov.

Razgranati odnosi Rusije i Hrvatske, koja je član ne samo EU nego i NATO, snažan su primer da se uzajamno korisne veze mogu uspešno razvijati uz obostrano stremljenje takvim ciljevima.
„Zainteresovani smo za promovisanje pozitivne agende u odnosima sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, dodao je ministar.
Milorad Dodik u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
REGION
Dodik otkriva: Putin mi je preneo svoj stav o Balkanu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala