- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: U luku u Odesi uplovio vojni brod NATO-a

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska fregata "Hetman Sagajdačni"
Ukrajinska fregata Hetman Sagajdačni - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Ratni brod NATO-a, francuska višenamenska fregata „Overnja“ D654, uplovila je u luku u Odesi, objavio je lokalni list „Dumska“.

„Tokom jutra u 8.30 po lokalnom vremenu se pojavila silueta broda na horizontu, a u 9.30 je pristao u luku. Prvi je na brod kročio komandant Ratne mornarice Ukrajine kontra-admiral Aleksej Neižpapa“, navodi list.

Prema podacima medija „Overnja“ je deseti NATO brod koji je posetio Odesu ove godine. Fregata je ušla u Crno more 14. decembra, a u Odesi će biti do 28. decembra.
„Overnja“ je najsavremeniji brod francuske flote. Od februara 2018. godine je u sastavu Ratne mornarice. Dužina broda je 142 metra, širina 20 metara, gaz pet metara. Na brodu se nalazi i najsavremenija radio-elektronska oprema“, saopštio je list.
Kako je ranije izjavio Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, NATO koristi priliku da razmesti više tehnike i vojnika pored granica Rusije iako vrlo dobro znaju da Rusija nema nameru da napada na bilo koga. Izjave o „ruskog pretnji“ se povremeno čuju od zapadnih političara, a pre svega od baltičkih država i Poljske.
Podsetimo, Vrhovna rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona kojima je odustala od vanblokovskog statusa države. U februaru 2019. ukrajinski parlament usvojio je amandmane na Ustav, čime je osiguran kurs zemlje ka EU i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera NATO-a sa proširenim mogućnostima.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Vašington upozorava: NATO se može približiti granicama Rusije, a ne udaljiti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala