- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Namere da se Ukrajina uvuče u NATO provociraju veliki sukob u Evropi

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Kurs u pravcu uvlačenja Ukrajine u NATO i razmeštanje raketa u blizini granica Rusije provociraju ozbiljne vojne rizike i veliki sukob u Evropi, upozorava šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Usmerenost na to da se Ukrajina uvuče u NATO uz perspektivu da se u blizini naših granica pojave udarni raketni sistemi podstiče neprihvatljivu pretnju po bezbednost Rusije, izaziva ozbiljne vojne rizike za sve zainteresovane strane i vodi sve do velikog konflikta u Evropi“, rekao je Lavrov u intervjuu za sarajevsko „Oslobođenje“.
Moskva, rekao je on, smatra da je neophodno sniziti stepen konfrontacija izazvanih načinom na koji se Vašington stara o svojim ukrajinskim štićenicima.
„Predsednik Rusije Vladimir Putin je na konkretnim primerima ilustrovao destruktivni kurs Kijeva usmeren na demontiranje Minskih sporazuma i sporazuma postignutih u okviru normandijskog formata i iskazao ozbiljnu zabrinutost zbog provokacionih aktivnosti Ukrajine protiv Donbasa“, naveo je Lavrov.
Ruski ministar je rekao i da neprijateljski kurs koji je zauzeo Vašington prema Rusiji stvara toksičnu atmosferu i ometa uspostavljanje normalne komunikacije.
„Kada je reč o rusko-američkim odnosima uočavam sledeće: u odnosima sa Vašingtonom nastala je nezdrava atmosfera. Nakupilo se dosta problematičnih pitanja. Amerikanci sprovode otvoreno neprijateljski kurs: uvode sankcije, iznose neosnovane optužbe na naš račun, preduzimaju neprijateljske korake. Sve to stvara toksičnu atmosferu“, rekao je Lavrov, dodajući da bi sveobuhvatni dijalog dve strane osigurao globalnu stabilnost.
Podsetimo, Lavrov se nedavno u Sočiju sastao sa sa bosanskom koleginicom Biserom Turković.
Obuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Podkast
Ko režira „invaziju“ na Ukrajinu | Prorok
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin o Ukrajini: Stiče se utisak da se spremaju na treću vojnu operaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala