- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kusturica o blokadi ruske televizije RT u Nemačkoj: Zapad ne želi istinu

© Sputnik / SputnjikEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Sloboda medija više ne postoji, sve se pretvara u ideologiju, izjavio je reditelj Emir Kusturica povodom isključenja novog kanala RT Nemačka sa satelitskog emitovanja u toj zemlji.

„Samo se plašim da to nije samostalna odluka Nemačke. Čini mi se da je reč o širem ratu koji je počeo pre samo nekoliko godina, a ovde je fokus na onome što oni nazivaju 'ruski zlonamerni uticaj na svet'. Potpuni apsurd“, prokomentarisao je Kusturica za televiziju RT.

Kako je istakao, televizija RT se dopada publici zahvaljujući svojim dokumentarnim emisijama, prijatnom i istinitom izveštavanju o događajima iz celog sveta. Kusturica smatra da oni koji žele da zatvore RT „znaju da oni sami ne mogu ponuditi gledaocima istinite materijale širom sveta“.
Reditelj ističe da su Nemačku uvek podsticali na osvajanje Rusije.

„Plašim se da je to koncept koji istorijski seže do Prvog i Drugog svetskog rata kada je Nemačka dva puta bezuspešno pokušavala da osvoji Rusiju. Vidimo simptome iste te težnje Nemačke, ali i šireg dela Zapada... I ovo sada je, mislim, početak priče koja počinje od borbe protiv satelitskog emitovanja. Problem je u tome što druge, mejnstrim TV kuće emituju samo politiku elite, dok vi pokazujete živote ljudi. Zbog toga i žele da vas kazne“, prokomentarisao je Kusturica.

Kako je dodao, na Zapadu ne žele da vide istinu, a tržište je odavno potčinilo demokratiju.
„Tržište je postalo 'sveto mesto' gde žele da ljudi jednostavno konzumiraju vesti. Ne samo robu, nego i vesti koje će oblikovati svet i svest, funkcionišući na frekvencijama koje oni postave! Tako da je to borba... ali moramo ići dalje“, poručio je Kusturica.
On smatra da kako budu vršili pritisak na televiziju RT, njena publika će biti sve brojnija.
Ranije je nemački regulator za medije MABB primorao evropskog satelitskog operatora „Eutelsat 9B“ da ukloni sa svoje platforme novi televizijski kanal na nemačkom jeziku „RT DE“ koji emituje program iz studija u Moskvi.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
Podkast
Emir Kusturica: Kako sam doveo u red ovu svoju glavu
Olivera Zekić - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
SRBIJA
Zekić o slučaju RT: Ovo se nikad nije desilo – a šta kad bi Srbija odbila televiziju iz Luksemburga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala