- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

SAD, Australija, Velika Britanija... i Japan bojkotuje ZOI u Pekingu

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaZimske olimpijske igre u Pekingu 2022
Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Japan neće poslati vladinu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu, u februaru 2022. godine, saopšteno je iz Tokija.
Ova odluka prati diplomatski bojkot koji predvode SAD, koje su kao razlog navele zabrinutost oko kršenja ljudskih prava u Kini, preneo je Rojters.
Posle SAD, još nekoliko zemalja je reklo da neće slati zvaničnike, poput Australije, Britanije i Kanade. Japan, kao saveznik SAD, ima jake ekonomske veze sa Kinom.
Tokio neće poslati delegaciju vlade na ZOI 2022, ali će umesto toga poslati zvaničnike koji imaju direktne veze sa Olimpijskim igrama, izjavio je sekretar vlade Hirokazu Macuno.
Među zvaničnicima koji će ići su Seiko Hašimoto, šef organizacionog komiteta OI u Tokiju 2020. godine, kao i šefovi olimpijskog i paraolimpijskog odbora.
„Japan veruje da je za Kinu važno da obezbedi slobodu, poštovanje osnovnih ljudskih prava i vladavinu zakona, što su univerzalne vrednosti međunarodne zajednice“, kazao je Macuno.
Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan izjavio je da Kina želi dobrodošlicu olimpijskim zvaničnicima i sportistima iz Japana.
Kina nije poslala vladinu delegaciju na Olimpijske igre u Tokiju ove godine, već samo sportsku delegaciju, koju je predvodio šef sportskog biroa.
„Neprihvatljiva i pogrešna odluka“: Putin o bojkotu ZOI u Pekingu
Oslabljena Amerika mobiliše satelite: Bojkot Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala