Glumica Tanja Bošković ovogodišnja dobitnica nagrade „Žanka Stokić”

© Foto : MadlenijanumTanja Bošković kao Greta Garbo
Tanja Bošković kao Greta Garbo - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Glumica Tanja Bošković ovogodišnja je dobitnica nagrade „Žanke Stokić" i osamnaesta lauretkinja priznanja Narodnog pozorišta, „Večernjih novosti" i Grada Požarevca, ustanovljenog 2003.godine na inicijativu Mire Stupice.
Nagrada se dodeljuje aktivnim glumicama koje su svojim “ličnošću obeležile pozorišni, filmski i televizijski život Srbije stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umetničkog izraza”.
Od ove godine priznanje je bijenalno,a o odluku o dobitnici doneo je većinom glasova žiri u kojem su bili Gorica Popović, prethodna dobitnica nagrade, Svetislav Goncić, vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Kompanije „Večernjih novosti”, dramaturg Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević.
Nagrada „Žanka Stokić” ostala je od osnivanja žensko priznanje, jer ga dobijaju isključivo glumice.
„Svi dugujemo veliku zahvalnost Miri Stupici koja je učinila sve što je u njenoj moći da rehabilituje najveću srpsku glumicu. I dalje mislim da nije dovoljno ni napisano ni objavljeno o Žanki Stokić, jer je prokrčila put dostojanstvu koju ženska gluma ima. Kažem ženska, jer i dalje živimo u dramskoj literaturi koja mnogo više pažnje posvećuje muškarcima, svetu gde su muškarci većina koja vode kulturnu i pozorišnu politiku. Tako da ću ovu nagradu doživeti kao vetar u leđa glumicama. Jedino teže od toga biti glumac je biti – glumica”, rekla je povodom priznanja Tanja Bošković.
Dosadašnje dobitnice nagrade su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić,Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Olga Odanović, Nataša Ninković i Gorica Popović.
U konkurenciju za nagradu „Žanka Stokić” bilo je šest vrsnih glumica, a u predlogu Ateljea 212 za Tanju Bošković navedeno je da je ona „jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudost i isključivost”.
„Njen raskošani dar ,veštinu, trening, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarhizovati. Tanja Bošković je uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume. Ona je izvrsna glumica: u smislu preciznosti njenih govornih veština, virtuoznosti telesnih,plesno – izvođačkih mogućnosti, vokalnih sposobnosti, širokog spektra emocionalnosti”, navedeno je u predlogu Ateljea 212.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala