- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora plaća odštetu građanima čija su imena objavljivana dok su bili u samoizolaciji

© Sputnik / Nebojša PopovićZastave Crne Gore
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
Pratite nas
Građani Crne Gore, čija su se imena našla na spisku ljudi kojima su izdata rešenja o obaveznoj samoizolaciji, a koji je bio objavljen na internet stranici Vlade, dobiće odštetu od po 300 evra.
Vlade Crne Gore je na sinoć održanoj sednici dala saglasnost za zaključenje poravnanja u postupcima za naknadu nematerijalne štete.
„Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore zadužen je da zaključi poravnanje sa 2.720 lica u iznosu od po 300 evra na ime naknade/satisfakcije za nematerijalnu štetu zbog povrede prava ličnosti objavljivanjem ličnih podataka“, navodi se u saopštenju vlade u Podgorici.
Država će, po ovom osnovu, morati da plati ukupno 816.000 evra.
Ranije je više stotina građana tužilo državu Crnu Goru jer je prethodna Vlada od marta do maja prošle godine objavljivala imena i adrese građana, kojima je na početku pandemije određena obavezna samoizolacija, podseća portal RTCG.
Nedavno je, kako se dodaje, zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore od Vlade i Ministarstva finansija tražio dozvolu i uputstva za eventualno potpisivanje poravnanja sa građanima.
Evropska komisija je, takođe, u jednom od izveštaja konstatovala da je spisak svih lica koja su predmet mere samoizolacije objavljen po odluci Nacionalnog koordinacionog tela i shodno pozitivnom mišljenju Agencije za zaštitu ličnih podataka. U julu 2020.godine, tvrdila je Evropska komisija, Ustavni sud je proglasio da se njome krši ustavno pravo na privatnost i poništio je.
Spisak su kasnije koristila privatna lica da kreiraju aplikaciju za mobilni telefon koja omogućava korisnicima da lociraju lica u samoizolaciji.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
REGION
Milo Đukanović pozitivan na virus korona
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala