- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto se ruskoj televiziji ne priznaje srpska licenca

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTelevizija RT DE na nemačkom kreće sa emitovanjem
Televizija RT DE na nemačkom kreće sa emitovanjem - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Ruska televizija RT, bliska Kremlju, koristi srpsku licencu za emitovanje programa na nemačkom jeziku. Bundestag, Ministarstvo inostranih poslova Nemačke, kao i drugi zvanični organi u Berlinu i dalje su nemi povodom zabrane rada ovog ruskog kanala u toj zemlji. Zašto se ruskoj televiziji ne priznaje srpska licenca, a američkoj može i iz Luksemburga?
Poslanik Slobodne demokratske partije Nemačke Tomas Haker nazvao je rusku televiziju piratskom i pozvao da se tim povodom preduzmu mere na svim nivoima.
"Emitovanje programa Kremljovog kanala RT DE bez licence je otvoreno vređanje našeg zakona i medijske politika. Ko ima licencu u Srbiji, ne dobija automatski licencu za EU. Odgovorni za emitovanje to dobro znaju", izjavio je političar.
Međutim, do danas ni partijska rukovodstva niti Bundestag, kao ni Ministarstvo inostranih poslova nisu izašli ni sa kakvim komentarom na izjavu poslanika. Zato je nejasno da li to znači da oni odustaju od realizacije svojih obaveza iz međunarodnog sporazuma koji je do sada bio zvanični stav Nemačke.
Nije jasno ni da li se odnosi samo na taj sporazum ili Nemačka misli da za nju ne važe ostale obaveze koje je potpisala, da li se to tiče svih potpisnika sporazuma ili se oni za Nemačku dele na „važne“ i „nevažne“.
Zašto je sve po zakonu
Kompanija "TV-Novosti" je dobila licencu u Srbiji za kablovsko i satelitsko emitovanje programa televizije RT na nemačkom (RT DE) u evropskim državama na osnovu Evropske konvencije o prekograničnom emitovanju №132. Televizija RT DE prvobitno diže signal na satelit sa teritorije Srbije. Prema tačkama te konvencije, televizija koja se nalazi pod jurisdikcijom jedne od država koje su potpisnice konvencije može da emituje program u 33 države Evrope koje su je ratifikovale.
Međutim, Nemci oholo govore da licenca ne vredi ništa – da je samo "prazan papir".
Pišu i da je emitovanje omogućeno zahvaljujući licenci države sa proruskim političkim rukovodstvom.
U isto vreme, u samoj Srbiji cela američka medijska struktura emituje program na srpskom jeziku sa licencom koja je dobijena u Luksemburgu, iako Luksemburg nije ratifikovao Evropsku konvenciju o prekograničnom emitovanju programa. Ko onda tu ima "prazan papir"?
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Ruski diplomata: Blokiranje kanala RT u Nemačkoj ─ cenzura
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala