- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Tome treba stati na kraj“: Oštra kritika Brisela iz Poljske

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Poljske u Moskvi
Ambasada Poljske u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Poljski premijer Mateuš Moravjecki kritikovao je Brisel zbog "birokratskog centralizma" jer je pokrenuo novi postupak zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim.
Moravjecki je rekao da odluka Evropske komisije da pokrene novi postupak protiv Varšave pokazuje da tendencija Brisela prema razvoju demokratskog centralizma, birokratskog centralizma, nažalost napreduje, ali tome treba stati na kraj.
Naglasio je da se ne slaže s odlukom Evropske komisije, prenele su agencije.

"Mislim da sve više država članica EU vidi da konačno negde mora postojati granica nadležnosti onoga o čemu Evropska komisija može odlučivati i onoga o čemu može odlučivati poljska država", kazao je Moravjecki.

Evropska komisija pokrenula je u sredu postupak protiv Poljske zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim.
Poljski ustavni sud je u svojim odlukama od 14. jula i 7. oktobra ove godine zaključio da neke odredbe ugovora EU nisu u skladu s poljskim ustavom, dovodeći u pitanje primat evropskog prava.
EK je u sredu uputila Poljskoj službenu opomenu, što je prvi korak u postupku koji može završiti pred Sudom EU.
Poljska ima dva meseca za odgovor na opomenu.
Komisija smatra da presude poljskog ustavnog suda krše opšta načela autonomije, primata evropskog prava, efikasnosti i jednoobrazne primene prava Unije kao i obavezujući učinak presuda Suda Evropske unije.
Komisija takođe dovodi u pitanje nezavisnost i nepristrasnost poljskog ustavnog suda i smatra da on ne ispunjava zahteve da bi ga se smatralo sudom prema ranije usvojenom zakonu, prenosi Tanjug.
Poljska je već nekoliko godina u sukobu s Komisijom zbog pravosudne reforme koju sprovodi tamošnja vladajuća koalicija, a Sud EU već je doneo neke odluke protiv Poljske.
Evropska komisija  - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
SVET
Evropska komisija pokreće postupak protiv Poljske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala