- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Svet neočekivano diže kamate, sledi poskupljenje kredita

CC0 / / Kredit – ilustracija
Kredit – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Kamatne stope, pa samim tim i rate na kredite, već nekoliko godina gotovo da nisu rasle. Da se pandemija nije desila, one bi svakako, zbog oporavka privrede, počele i same da jačaju jer bi euribor, međunarodna kamatna stopa od koje zavisi i kretanje kamata u Srbiji, išla u plus.
Signali, međutim, koji ovih dana stižu sa svetskog bankarskog tržišta ukazuju da se periodu jeftinih kredita polako bliži kraj. I iako smo prethodnih nedelja i meseci mogli čuti kako svi oni koji imaju kredite mogu da budu mirni još bar godinu dana, sada se čini da to baš i neće biti tako.
Prvo je na prethodnom zasedanju američkog FED-a najavljeno da će kamate krenuti da rastu već na proleće 2022. godine, a vrlo brzo nakon toga je Banka Engleske povećala svoju referentnu kamatu za 0,15 odsto i najavila dalja povećanja.
ECB još nije izašla sa zvaničnim novim stavom, ali je i više nego jasno da ona nikako ne može da bude imuna na ono što se dešava na finansijskom tržištu oko nje. A promena kamate Evropske centralne banke, znači i promena u Srbiji.
Sve se vrti oko euribora, kamate za koji su vezani mnogi krediti u Srbiji i koji je pre deset i više godina ukupnu kamatu na zajmove u Srbiji dizao i do pet procenta. U međuvremenu, euribor je počeo značajno da pada – u minus je ušao još 2016. godine i na tom nivou je i danas.
O njegovom uticaju možda najbolje govori sledeći primer. Eventualni skok euribora na 1,5 procenta mogao bi današnju ratu stambenog kredita od 277 evra da poveća na 316 evra. Kod keš kredita povećanje bi bilo manje, ali opet značajno imajući u vidu mnogo manji iznos ukupnog zajma u banci, piše Biz B92.

Primer za stambeni kredit

Kredit od 50.000 evra
Euribor sada 0%
Rok otplate 20 godina
Kamata u banci 3%
Mesečna rata sa rastom euribora na 0 odsto - 358 evra
Mesečna rata sa rastom euribora na 1,5 odsto – 316 evra
Mesečna rata sa rastom euribora na 3 odsto – 358 evra

Primer za keš kredit kredit

Kredit od 5.000 evra
Euribor sada 0%
Rok otplate 5 godina
Kamata u banci 10%
Mesečna rata sada sa euriborom od 0 odsto – 106 evra
Mesečna rata sa rastom euribora na 1,5 odsto – 109 evra
Mesečna rata sa rastom euribora na 3 odsto – 113 evra
Što se tiče očekivanja pojedinačnih članova FED, po pitanju ključne kamate, samo šest od 18 članova očekuje manje od tri povećanja tokom sledeće godine, dok nijedan član ne smatra da će kamate ostati na sadašnjem nivou, blizu nule.
Stručnjaci istovremeno kažu da bi ovako naglo podizanje kamata samo izazvalo negativne reakcije širom svetskog tržišta, te da će se ove kamate podizati postepeno, u početku samo četvrtinu procentnog boda, pa onda lagano nagore.
I domaći stručnjaci ističu da se podizanje kamatnih stopa neće desiti naglo. Nesporno je, tvrde, da povećanje međunarodnih kamata znači i povećanje kamata u Srbiji, ali veruju u sporiji tempo.

„Centralne banke obično ne reaguju tako brzo, već čekaju par meseci kako bi donele odluku. Ja ne očekujem da će to biti nagli skok kamata, možda po 0,25 poena, to jest četvrt procenta. Sve zavisi od kretanja inflacije, i da dođe do povećanja ono će biti umereno. Nagli skok kamata bi izazvalo druge reakcije. Verovatno će i ECB Euribor, sa negativnih stopa, podići na nulu“, objašnjava profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, dr Ismail Musabegović.

Krediti inače nikad nisu bile jeftiniji. Banke ovih dana daju i po 100.000 dinara , a na kojih za godinu dana vraćate ukupno 103.000, piše Blic.
Novčanice od 500 evra - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
EKONOMIJA
Da li će zaduživanje poskupeti: FED i ECB najavili podizanje kamatnih stopa, šta to znači za Srbiju?
Evro - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2021
EKONOMIJA
Treba li ukidanje LIBOR-a da zabrine ljude sa kreditima u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala