- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski predsednik: Zapad nebrojeno puta kršio obećanja, Rusija im i danas prevelika

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Zapad je nebrojeno puta obećavao Rusiji ravnopravnu bezbednost i kršio ta obećanja, nateravši tako Moskvu da zahteva pisane garancije za sopstvenu bezbednost, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Rekli su: nećemo se širiti i širili su se. Rekli su, biće ravnopravne garancije za sve međunarodne sporazume, a toga nema“, rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.
Podsetio je da je još 1918. godine jedan od pomoćnika američkog predsednika Vudroa Vilsona rekao: „Svet će biti mirniji, ako se umesto ogromne Rusije pojavi država u Sibiru i još četiri države u evropskom delu“.

„Godine 1991. samo smo sebe podelili na 12 delova, ali čini se da je našim partnerima to malo. Previše je velika Rusija danas po njihovom mišljenju, jer su se evropske države pretvorile u male zemlje. Ne u velike imperije, već u male zemlje sa 60-80 miliona stanovnika. A nas je i posle raspada Sovjetskog Saveza ostalo 146 miliona, i to je previše“, dodao je Putin.

Kako je dodao, samo se time može objasniti stalni pritisak.
„Rusija je 90-tih godina je učinila sve da izgradi normalne odnose sa Zapadom i SAD. Bilo je potrebno odnositi se prema Rusiji kao prema potencijalnom savezniku, jačati je, ali ne, naprotiv, došlo je do pokušaja daljeg uništenja. Umesto toga u ruskim vojnim objektima sedeli su pripadnici američkih specijalnih službi, pružana je podrška teroristima na Kavkazu i korišćenje terorističke organizacije za pokušaje uništenja Rusije “, podsetio je Putin.
Potom je počelo širenje NATO na Istok.
„Govorili smo da ne treba to činiti, obećali ste nam da nećete to raditi, a oni su nam odgovarali: A gde to piše, na kom papiru? Nigde, kraj, sklonite se. Nije vas zanimalo zbog čega smo zabrinuti i tako iz godine u godinu“, dodao je.
Podsetio je na pet talasa širenja NATO-a i dodao:
„Šta je nejasno. Mislim da je sve jasno, želimo da osiguramo svoju bezbednost “, rekao je on.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin: Rusija se ne može pobediti /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala