- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Blokiranje kanala RT u Nemačkoj ─ cenzura

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Blokiranje Jutjub kanala „RT“ na nemačkom jeziku na dan njegovog pokretanja i kasnije isključenje kanala sa televizijskog emitovanja predstavljaju cenzuru od strane Nemačke, a ovo nije prvi put da se ruski mediji proganjaju u inostranstvu, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava i demokratiju Grigorij Lukjancev.
„Sasvim je moguće (blokiranje kanala smatrati cenzurom). Čini mi se da to tako treba da se percipira. Ali ovo nije prvi i nije jedini slučaj kada postoje određene sankcije, progoni predstavnika ruskih ili nezavisnih medija koji emituju program, promovišući stanovište koje se značajno razlikuje od onog koje je prihvaćeno u određenim krugovima na Zapadu“, odgovorio je Lukjancev na pitanje da li se blokiranje kanala „RT DE“ može smatrati ispoljavanjem cenzure od strane Nemačke.
Diplomata je primetio da postoje dvostruki aršini kada je u pitanju sloboda medija, koju deklariše Nemačka.
„Ovde treba uporediti koliko neke države i njihove reči o poštovanju slobode medija, odgovaraju stvarnoj slobodi koju su spremne da pruže u informacionom prostoru“, naglasio je on.
Ranije je televizija objavila da pokreće informativni kanal na nemačkom jeziku – „RT DE“. Direktor nemačkog medijskog regulatora Eva Fleken izjavila je da televizija navodno nije imala dozvolu za emitovanje u Nemačkoj i objavila početak istrage.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da Nemačka bez pravnog osnova čini sve kako bi se onemogućilo emitovanje televizijskog kanala sa satelita i da je to direktno ometanje rada novinara. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije isključio mogućnost da će Rusija biti prinuđena da odgovori na odbijanje emitovanja „RT DE“ u Nemačkoj.
Logo televizije RT - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Novi kanal RT-a skinut sa emitovanja u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala