- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putinova snažna poruka Americi: Shvatite – nećete uspeti da obuzdate razvoj Kine

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne mogu da obuzdaju razvoj Kine i vreme je da shvate to, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u svetlu američkog bojkota Olimpijskih igara u Pekingu, ali i drugih zemalja.
On je ocenio da je odluka brojnih zemalja, uključujući SAD, o političkom bojkotu Olimpijskih igara u Pekingu neprihvatljiva i pogrešna. Uvek smo bili protiv politizacije sporta, podsetio je Putin.

„To je pokušaj obuzdavanja. Ali je to pogrešna politika, isto kao što je greška pokušaj da se u ovom slučaju koristi sport za rešavanje nekih trenutnih političkih pitanja. Neće uspeti da obuzdaju razvoj Kine i treba da shvate to, na kraju krajeva. Neće je obuzdati“, naglasio je ruski lider na godišnjoj konferenciji za novinare.

Kako kaže, „davno je razgovarao sa jednim od bivših predsednika SAD, koji mu je rekao da je blokada Olimpijskih igara u Los Anđelesu i naravno, u Moskvi, bila velika greška, uključujući i sa američke strane“.
Sada SAD idu istim tim putem. Šta je izazvalo to? Mislim na diplomatski, politički bojkot Kine. To je povezano sa pokušajima obuzdavanja razvoja Narodne Republike Kine. Ne postoji nikakvi drugi motivi, niti ih može biti“, naglasio je šef ruske države.

Kina će postati prva ekonomija sveta

Prema njegovim rečima, danas je po paritetu kupovne moći kineska privreda veća od američke.

„Proći će 2035. godina, 2050. godina i Kina će neminovno postati prva ekonomija sveta i po svim drugim pokazateljima. Ali treba shvatiti to. Možda se oni, shvatajući to, i ponašaju ovako. To je greška“, smatra predsednik.

Svi prave greške, primetio je Putin. „Istini za volju, ne ponavljaju ih svi, ali je ovo baš taj slučaj, kada se greška ponavlja. A razlog je samo jedan“, ocenio je on.
„Ne radi se o prezimenu lidera zemlje, niti o aktuelnim pitanjima i problemima. Reč je samo o jednoj stvari, a to je pokušaj da se obuzda razvoj, da se spreči mogućnost da konkurenti podignu glavu“, zaključio je ruski predsednik.
Podsetimo, SAD, Kanada, Australija i Velika Britanija u decembru su najavile diplomatski bojkot predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu, a svoju odluku su obrazložile „sistematskim kršenjem ljudskih prava u Kini“.
Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SPORT
Oslabljena Amerika mobiliše satelite: Bojkot Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala