- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin oštro o optužbama da je „Gasprom“ kriv za energetsku krizu: Sve vreme lažu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Gasprom" na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju
Štand kompanije Gasprom na sajmu u okviru Ruskog investicionog foruma u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
„Gasprom“ nije kriv za energetsku krizu u Evropi, takve optužbe iz Evrope i Kijeva su pokušaj da se sve okrene naglavačke, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

„Naravno da nije kriv. Tu nema nikakve istine. To je jednostavno pokušaj da se ponovo sve okrene naopačke. Sve vreme lažu, zato unose zablude“, odgovorio je Putin na pitanje ima li istine u optužbama Evrope i Kijeva na račun „Gasproma“ da je „odgovoran“ za energetsku krizu.

S tim u vezi, dodao je da „Gasprom“ isporučuje celokupnu količinu gasa koju traže njegove ugovorne strane po postojećim ugovorima i da je, štaviše, čak i povećao isporuke u inostranstvu, uključujući evropskim zemljama.
„Po mom mišljenju, ovo je jedina zemlja, jedina kompanija na svetu koja se tako ponaša. Već sam govorio na različitim događajima, uključujući i na onim međunarodnog karaktera, da su se američki dobavljači povukli iz Evrope, evropskog tržišta prirodnog tečnog gasa“, ocenio je.

O optužbama na račun „Gasproma“

Istovremeno, ruski lider je objasnio da kapaciteti gasovoda „Jamal-Evropa“ nisu rezervisani, jer nema zahteva za tim.

„'Gasprom' ne rezerviše kapacitete tog gasovoda treći dan razredom, jer nema zahteva evropskih potrošača“, dodao je predsednik.

Prema njegovom mišljenju, takve optužbe na račun Rusije i „Gaproma“ prevazilaze sve granice.
'Gasprom' nije rezervisao te kapacitete, jer njegove ugovorne strane i kompanije, a to su, pre svega, Nemci i Francuzi, koji kupuju gas na toj ruti, nisu podnele zahteve za kupovinu. Kako realizovati tranzit ako nema zahteva za kupovinu?“, upitao je Putin, podsećajući da se svih ovih dana, kada se ne vrši tranzit gasovodom „Jamal-Evropa“, gas preko njega isporučuje u reverznom režimu, odnosno iz Nemačke u Poljsku.
Rusija je upozorila evropske partnere na opasnost od rušenja sistema dugoročnih ugovora, naglasio je šef ruske države.

„Želim da ponovim da smo govorili da nema potrebe uništavati dugoročne ugovore. Ne, Evropska komisija nam je tvrdila da treba preći na tržišne odnose, da će to tržište regulisati. Pa evo, regulisalo je, sa više od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara. Eto vam sad“, rekao je Putin.

Podsetimo, prema podacima sa londonske berze ICE, cena gasa u Evropi prvi put u istoriji dostigla je 21. decembra čak 2.150 dolara za hiljadu kubnih metara.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin: Rusija se ne može pobediti /video, foto/
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin o Ukrajini: Stiče se utisak da se spremaju na treću vojnu operaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala