- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poruka iz Turske: Crna Gora ima strateški značaj na Balkanu

© Sputnik / SputnjikZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Turska Crnu Goru vidi kao zemlju koja ima strateški značaj na Balkanu, kazao je predsednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop, tokom sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.
Krivokapić se sastao sa Šentopom danas u Vili Gorica, saopšteno je iz crnogorske vlade.
Krivokapić je istakao je da Šentopova poseta predstavlja potvrdu prijateljskih odnosa dve zemlje, koje karakteriše intenzivan politički dijalog na visokom i najvišem nivou i sadržajna bilateralna saradnja.
„Želim da izrazim zahvalnost za sve što je Turska do sada uradila za Crnu Goru. Radićemo na tome da naše veze budu, jače, stabilnije i otpornije na sve izazove koje imamo“, kazao je Krivokapić, istakavši da i pored odličnih odnosa, postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima privrede i turizma, prenosi RTCG.
Krivokapić sagovornika je upoznao sa reformskim procesima koji se vode u Crnoj Gori, kao i sa programom „Evropa sad“ koji ima za cilj da unapredi životni standard građana.
Kako je saopšteno, Krivokapić je kazao da Crna Gora želi da napravi iskorak i kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, te da bi izgradnja jadransko-jonske magistrale predstavljala vezu ovog dela Evrope sa Istanbulom.
Šef turskog parlamenta, kako se navodi u saopštenju, zahvalio je premijeru na toploj dobrodošlici, poručivši da oseća veliko zadovoljstvo što se nalazi u poseti Crnoj Gori.
On je istakao da je veliki prijatelj Crne Gore, te da to prijateljstvo datira još iz 2011. godine kada je izabran za predsednika parlamentarne grupe prijateljstva sa crnogorskim parlamentom. Šentop je naglasio da su za Tursku odnosi sa Crnom Gorom veoma značajni i da je jako bitno da odnose na državnom nivou prati i dobra saradnja parlamenata dve zemlje.
„Crnu Goru vidimo kao zemlju koja ima strateški značaj na Balkanu i naši odnosi služe miru i stabilnosti na Balkanu“, kazao je Šentop.
Predsednik turskog parlamenta rekao je da Turska podržava Crnu Goru na njenom putu ka EU. On je istakao da postoji puno oblasti u kojima dve zemlje mogu zajedno da sarađuju.
„Naša Skupština je verifikovala Sporazum o slobodnoj trgovini 21. decembra i nadam se da će to doprineti još boljoj trgovinskoj saradnji, koja je oslabljena tokom pandemije kovida-19“, kazao je Šentop.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala