- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Saga „Đoković“ se nastavlja – otkriveno šta je „rupa u zakonu“

© AP Photo / Andy BrownbillNovak Đoković tokom meča sa Sašom Zverevim, Australijan open 2021.
Novak Đoković tokom meča sa Sašom Zverevim, Australijan open 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Kada se ime Novaka Đokovića pojavilo na listi učesnika za Australijan open, mediji zemlje u kojoj se igra turnir poveli su polemiku da je srpski teniser pronašao „rupu u zakonu“ kako bi izbegao da kaže da li se vakcinisao. Ta rupa zapravo je medicinsko izuzeće koje igrači mogu da dobiju, ali potrebno je ispuniti određene uslove.
Australijan open zakazan je za 17. januar, a umesto da kako se turnir približava stvari postaju jasnije sve je više nedoumica.
Najveća polemika vodi se oko učešća Novaka Đokovića na prvom Grend slemu u sezoni jer iako je na listi učesnika srpski teniser nije otkrio da li je vakcinisan što je uslov za turnir.
Kada je objavnjena lista učesnika mnogi su pomislili da to znači da je Đoković vakcinisan, ali onda se pojavila priča da je srpski as pronašao „rupu u zakonu“ koja je zapravo medicinsko izuzeće.
Tu vrstu „opravdanja“ za nevakcinisane mogu da dobiju svi koji žive u Australiji kao i sportisti koji dolaze u tu zemlju uključujući i tenisere, ali samo ako ispunjavaju neki od uslova.
Izuzeće vezano za mRNA vakcine od lekarske komisije dobiće oni koji su u poslednja tri meseca imali oboljenje srca, akutnu reumatsku groznicu ili reumatsku bolest srca.
Što se svih vakcina tiče, oni koji su bili podvrgnuti operaciji ili hospitalizaciji zbog ozbiljnije bolesti takođe mogu da budu uzeti u obzir za medicinsko izuzeće.
Takođe, izuzeće mogu da dobiju i oni koji su preležali virus i kojima je zbog toga odložena vakcinacija u periodu do šest meseci. Taj period se smanjuje na 90 dana za one koji su dobili monoklonalna antitela ili terapiju kovalescentnom plazmom.
Otkrivena „rupa u zakonu“ za Novakovo učešće u Australiji 58 zakonu“ za Novakovo učešće u Australiji 58 zakonu“ za Novakovo učešće u Australiji 58 zakonu“ za Novakovo učešće u Australiji 58 zakonu“ za Novakovo učešće u Australiji 58 i za ljude koji su imali potvrđenu negativnu reakciju na vakcinu, a da im nije moguće da prime neku drugu vakcinu. Npr. ako je osoba (mlađa od 60 godina) imala negativnu reakciju na „Fajzer“, a rizik od primanja „Astra-Zeneke“ nije veći od mogućih benefita, onda ta osoba može da dobije kratkoročno izuzeće.
Hronični simptomi nakon što je osoba imala korona virus neće biti uzeti u obzir kao kontraindikacija za vakcinu.
Uslovi za medicinsko izuzeće su poznati, ali kada se uzme u obzir koji su slobodno se može reći i da nije dobra vest ukoliko Novak ispunjava neki od njih jer uglavnom ukazuju na određene zdravstvene probleme.
Pre Australijan opena Đoković bi trebalo da putuje u Sidnej gde će sa reprezentacijom Srbije učestvovati na ATP kupu, koji je na programu od 1. januara.
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
SPORT
Novaka su stavili na stub srama, a za slučaj „Nadal i ostali“ – ni reči
Najbolji snuker igrač svih vremena Roni O'Saliven - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
SPORT
Legenda se uporedila sa Đokovićem – nedovoljno za Britance da ga spomenu
Novak Đoković, Majk Tajson i njegova ćerka Milan - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
SPORT
Čovek koji je nekada sejao strah i trepet otkrio novu ljubav – zbog ćerke i Đokovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala