- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Misteriozna bolest pogodila pilote „Lufthanze“, otkazani brojni letovi

© REUTERS / Johannes Eisele/FilesAvioni Lufthanze
Avioni Lufthanze - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Nemačka kompanija „Lufthanza“ otkazala je više interkontinentalnih letova zakazanih u vreme katoličkog Božića, pošto je veliki broj pilote bolestan. Iz „Lufthanze“ nisu saopštili o kakvoj se bolesti radi.
Posebno su pogođeni letovi ka Bostonu, Hjustonu i Vašingtonu zakazani do 26. decembra, a otkazani su i pojedini letovi za Japan, rekao je portparol „Lufthanze“, prenosi nemačka agencija DPA.
Nemačka kompanija planirala je da angažuje zamene za bolesne pilote, ali to nije dovoljno s obzirom na veliki broj pilota na bolovanju, naveo je portparol „Lufthanze“.
On nije odgovorio na pitanje da li se radi o virusu korona i rekao je da nije upoznat o kakvoj se bolesti među pilotima radi.
Veliki broj bolesnih pilota je sa dugih linija koje opslužuju avioni „erbas“ A330 i A340, a biće odsutni do početka januara.
Nemački sajt posvećen avijaciji aero.de objavio je deo pisma zvaničnika „Lufthanze“ koji upozoravaju da manjak pilota može biti veoma veliki, piše DPA.
„Nismo u poziciji da popunimo osobljem sve rute zbog povećanja broja bolesnih. Planeri posada rade na scenarijima koji uključuju i smanjenje naših letnih planova“, navodi se u tom pismu.
Pored pilota koji su na bolovanju zbog neimenovane bolesti, ima i onih koji moraju da budu danima u karantinu usled pandemijskih pravila.
Talas bolovanja u „Lufthanzi“ dogodio se usred pregovora sindikata pilota i te kompanije o uslovima reorganizacije, koji mogu dovesti do ukidanja pojedinih dobro plaćenih poslova za pilote, a nagoveštena je i mogućnost štrajka na leto, navodi DPA.
Otkazivanje letova dovelo je u pitanje i obećanja iz „Lufthanze“ da će napraviti plan za vanredne okolnosti zbog krize sa virusom korona. Iz „Lufthanze“ su obećali da će imati spremne rezervne posade i da će im planovi biti fleksibilniji.
Mnoge aviokompanije u Evropi saopštile su kako očekuju povećanje broja putnika tokom božićnih i novogodišnjih praznika, a neke su čak udvostručile broj letova, piše nemačka agencija pozivajući se na podatke Eurokontrola.
Avioni nemačke avio-kompanije Lufthanza  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Bez „dame i gospodo“: Velika promena u nemačkoj avio-kompaniji
SRBIJA
Beogradski aerodrom neprekidno otvoren za avio-saobraćaj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala