- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Komšić preti: Ako Dodika ne zaustave stranci, zaustavićemo ga mi

© AFP 2023 / STRŽeljko Komšić
Željko Komšić - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da, ukoliko stranci ne zaustave srpskog člana tog tripartitnog tela Milorada Dodika, neće biti drugog izbora nego da ga, kako je naveo, zaustave sami.
„Već sam jednom rekao, i ponoviću to opet. Bolje da stranci Dodika — koji traži hleba preko pogače — zaustavljaju, nego da ga mi zaustavljamo. Ako ga oni ne zaustave, mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo. On je stavio na kocku mir u regiji i Evropi. Mi se s našom državom nećemo kockati“, rekao je Komšić.
Komšić je to izjavio u intervjuu za portal „Radio Sarajevo“, u kom je kazao da BiH „nikada zapravo nisu ni pustili na miru oni koji ugrožavaju opstanak države“.
„Ne treba ni pominjati o kome se radi, sami će se pronaći. Međutim, i pored svih nasrtaja na Bosnu i Hercegovinu, ona je opstala i opstaće. Možemo učiniti i uopšte ne sumnjam da ćemo učiniti sve u tome smislu“, rekao je Komšić, pa dodao:
„Sve najgore što se moglo desiti jednoj državi i njenim građanima nama se već desilo, od agresije, genocida i zverstava koje ne pamti istorija čovečanstva. Neprijatelji države ubili su strah u nama i to je ono o čemu bi trebalo razmisliti ukoliko ponovo silom nasrnu na našu državu i građane“.
Komšić, koji je u Predsedništvo BiH kao predstavnik Hrvata izabran glasovima Bošnjaka, Dodika je nazvao razbojnikom.
„Nećemo pristati da institucije države Bosne i Hercegovine, stavimo na neku ‘pijačnu tezgu’, pa da se onda sa razbojnikom poput Dodika oko njih cenkamo. To stranci, bilo da su naši prijatelji ili neprijatelji moraju znati. S razbojnikom nećemo pregovarati o postojanju institucija čije je formiranje izvršeno u skladu sa Ustavom i zakonom u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine“, kazao je Komšić.

„Fašistička izjava Orbana“

Komšić je izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana o bosanskim muslimanima nazvao fašističkom, koja Evropu vraća u tridesete i četrdesete godine prošlog veka.
Komšić je naveo da su takvi takvi stavovi „više problem Evrope u celini nego BiH i muslimana u BiH“.
„Pitam se šta se sledeće može očekivati od tipova poput Orbana, Dodika i sličnih“, rekao je Komšić i dodao:
„Da predlože neko konačno rešenje muslimanskog pitanja, proterivanje bosanskohercegovačkih muslimana u Tursku, možda?“.
Otvarati pitanje egzistencije jednog naroda na nekom prostoru zbog njegove etničke ili verske pripadnosti, podseća na najmračniji period u istoriji Evrope, kazao je Komšić.
„Evropa se mora tome odupreti. Mislim da je svima jasno o čemu se tu radi, a nama u BiH ponajviše“, rekao je, između ostalog, Komšić.
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Bocan-Harčenko: Nije potrebna lupa da bi se videlo ko je izazvao krizu u BiH
Zastava EU u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
REGION
Nova pretnja Srpskoj: „Ne isključuje se mogućnost reakcije EU“
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala